Премиерът отчете пред депутатите резултатите от Българското председседателство

Премиерът и министри отчетоха пред депутатите резултатите от Българското председателство. Управляващите го определиха като успешно и изтъкнаха постиженията. Опозицията очаквано разкритикува властта.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:36, 13.07.2018
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Разделение и политически сблъсъци и днес властваха в парламента. Премиерът подчерта, че по време на председателството страната ни е проявила умение да разбира европейските приоритети и да работи за постигането им.

Бойко Борисов, министър-председател: То беше изпитание на европейската ни идентичност. Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава. Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм, нашата ангажираност с европейската кауза.

Борисов открои като знаково постижение темата за европейската перспектива на Западните Балкани и признаването ѝ като общоевропейска отговорност. Отбеляза, че вече има резултат от преговорите между Гърция и Македония, и покана на НАТО към властите в Скопие за преговори. И посочи, че решаването на проблемите може да се случи с диалог и приемливи компромиси.

Бойко Борисов, министър-председател: Всички тези резултати не са част от пи ар кампания, те са политическа реалност, която приема политическо развитие на региона и Европа.

Сред успехите, премиерът изтъкна срещата във Варна Европейски съюз -Турция, обединението на европейските партньори за продължаване на диалога с Анкара и намаляването на напрежението. Ключов приоритет за страната ни остава охраната на външната граница на Съюза и мерките срещу нелегалната миграция. Борисов постави акцент върху цифровия единен пазар, работата по директивата за командированите работници, борбата срещу двойния стандарт на храните, и дори качеството на въздуха.

Бойко Борисов, министър-председател: Получихме поздравление и добра оценка от лидерката на зелените Ска Келер, както за постиженията ни в сферата на околната среда, така и за Западните Балкани.

Обръщам се към вас с призив да не изпускаме историческия шанс, който имахме, да се докажем и утвърдим изграденото доверие към България.

От ляво критикуваха управляващите, че не са осигурили консенсус нито в Европа, нито сред българските институции.

Корнелия Нинова, ПГ на "Коалиция за България": Европа се раздели на различни групи. Българското председателство не можа да лидира този процес, да потърси обединение и консенсус, с което го натовариха. В България изолирахте президентската институция, не казвам президента Радев. Председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ - то беше превърното в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. Правителството излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. И знам, че ще кажете, че правим тази оценка, защото БСП ви завижда. Сигурно и тези стотици хиляди, които бяха по улиците за протести и те ви завиждат.
Джема Грозданова, ПГ на ГЕРБ: Въпреки политическия дискомфорт, който вие от ляво се опитахте да създадете за управлението и в началото и в края на председателството, правителството работи активно и убедително за обединена и сигурна Европа.
Красимир Каракачанов, вицепремиер: Като чух започналия разговор в залата се сетих за оня виц защо в ада на българския казан няма пазачи.

ДПС споделят добрите оценки за техническите ангажименти по председателството, но изтъкнаха и недостатъците.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Войната между институциите в страната получи нов импулс, разделението и противопоставянето в обществото също.

От една година правителството се фокусира върху председателството и загърби вътрешните проблеми. Сега е време за работа, работа и пак работа.

Според патриотите критиките са некоректни.

Волен Сидеров, ПГ на ОП: Смятах, че сме излезли от тресавището на българския типичен мазохизъм, но уви не е така. Председателството беше успешно, България се представи чудесно. И чужденците разбраха простата истина - "И сме по- красиви и сме по-добри."

От Воля също дадоха висока оценка.

Веселин Марешки, председател на Воля: Малко над много добър, няма как да е отличен, защото отлична оценка и съвършен може да е само всевишният.

Депутатите получиха специално отпечатани книжки с пълният отчет за свършеното по време на председателството. Беше разпространен и клип за постигнатото.

А докато Борисов беше в парламента се разбра, че за втори път е станал дядо на момченце.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Земетресения в морето южно от остров Крит
​Земетресения в морето южно от остров Крит
Тръмп след срещата с Мей: Никога не сме имали по-добри отношения
Тръмп след срещата с Мей: Никога не сме имали по-добри отношения