НОВИНИ

През последната година Турция е вкарала 81 журналисти в затвора

Турция е на челно място сред държавите, изпратили най-голям брой журналисти в затвора през 2016 г., съобщи Комитетът за защита на журналистите, цитиран от Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:42, 13.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
През последната година Турция е вкарала 81 журналисти в затвора

През изминалата година в затворите са се озовали по-голям брой журналисти от когато и да било през последните три десетилетия, което се дължи предимно на предприетата в Турция кампания на властите след опита за преврат през юли, посочва организацията.

"Медийната свобода в Турция вече бе под обсада в началото на 2016 г.", отчита организацията, като добавя, че за два месеца, в рамките на извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат на 15 юли, правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган е задържало над сто журналисти и е закрило над сто медии.

Според доклада на Комитета за защита на журналистите през 2016 г. общо 259 журналисти са били вкарани в затворите по света, спрямо 199 по същото време предходната година. Това е най-високият брой откакто организацията започна да води подробна статистика през 1990 г. Броят не включва журналисти, които са изчезнали или са държани като заложници от различни групировки.

След Турция, където към 1 декември е имало най-малко 81 журналисти в затвора, в класацията се нареждат Китай с 38 журналисти и Египет с 25. За първи път тази година Иран не е сред петте водещи страни по този показател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник: Малка разлика между двете водещи партии в Македония
От нашия пратеник: Малка разлика между двете водещи партии в Македония
Каква е собствеността на фирмата Булмаркет - в търсене на истината
Каква е собствеността на фирмата "Булмаркет" - в търсене на истината