САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Президентите на България, Румъния и Австрия се срещнаха в Русе

С критичен извод за икономическото развитие на Дунавския регион завърши тристранната президентска среща в Русе днес. На пресконференция с колегите си от Австрия и Румъния, приключила преди по-малко от час, българският държавен глава заяви, че 7 години след приемането на Дунавската стратегия няма особен икономически напредък в региона.Тримата президенти участваха в конференция на тема Устойчиво развитие на Дунавските страни в Русенския университет, а преди това дискутираха „Бъдещето на обединена Европа“ с основни теми от европейския дневен ред по време на Българското председателство. Подробностите от визитата на тримата президенти ще ни каже Даниела Димитрова.

от Даниела Димитрова
17:50, 04.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Седем години след приемането на Дунавската стратегия няма особен икономически напредък в Дунавския регион, въпреки че една пета от хората в Европа са свързани с река Дунав. Между тях съществува огромна икономическа и социална разлика, която трябва да се преодолее, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев, президент на Р България: Няма достатъчно заделени средства за Дунавския регион. Перспективата за Западните Балкани не е причина да няма фокус върху Дунавския регион. Наш дълг, наша задача е да възстановим връзките между хората. Не само да ги възстановим, а да ги изведем на ново съвременно ниво.

Според президента на Австрия Александър ван дер Белен в икономическо отношение река Дунав е ресурс , който трябва да се използва повече за туризъм и транспорт.Според тримата президенти е нужен нов тласък на Дунавската стратегия и тя да бъде включена в дългогодишната финансова рамка на ЕС. На неформалната си среща в двореца Батенберг, където са залите на историческия музей в Русе - президентите на България, Австрия и Румъния разговаряха за бъдещето на Европа, нейната готовност за действия при евентуални терористични атаки, опазването на границите и миграционния натиск. Общата позиция на тримата президенти е, че ЕС трябва да задели повече средства за образование и отбрана.

;
Клаус Йоханис, президент на Румъния: Хората искат сигурност. Хората искат безопасност, искат обезпечени граници, искат единство в рамките на ЕС и искат да видят политици, които работят активно за това заедно.
Александър ван дер Белен, президент на Австрия: ЕС е един силен и мощен икономически фактор, но като политически фактор, неговият глас трябва да се развие.

Визитата на тримата президенти в Русе има за цел да гарантира приемствеността по важни теми за европейската политика между България, Австрия и Румъния, които последователно поемат председателството на Съвета на ЕС.

По-рано днес те разгледаха центъра на Русе, а кметът Пламен Стоилов им подари картини с Паметника на Свободата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
20 години ще отнеме възстановяването на поразените гори в Родопите
20 години ще отнеме възстановяването на поразените гори в Родопите
Омбудсманът внесе законови поправки за наследствените пенсии на деца сираци
Омбудсманът внесе законови поправки за наследствените пенсии на деца сираци