НОВИНИ

Президентът на Китай е на посещение в Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на рамките на форума на Г-20 в Япония, както и с китайския лидер Си Дзинпин. Междувременно китайският президент пристигна в Северна Корея.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:19, 20.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Двудневното посещение на Си Дзинпин е първата държавна визита на китайски лидер в Пхенян от 14 години и първата за него като президент. Разговорите между Си Дзинпин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун ще са и първите очи в очи след срещата в Ханой през февруари между Ким и президента Доналд Тръмп, завършила без резултат. Водещо място в дневния ред ще има севернокорейската ядрена програма - тема, която се очаква китайският президент да обсъди с Доналд Тръмп на срещата им в рамките на форума на Г-20 в Япония. Си и Ким са се срещали четири пъти в Китай, а Пекин е най-важният политически и икономически партньор на Пхенян.

;

За Северна Корея от особена важност е въпросът за облекчаването на тежките международни санкции, наложени на страната. Китайският президент е придружаван от висши фигури от управлението на страната, включително ръководителя на държавното икономическо планиране. Възможно е Пекин да предложи мерки за подпомагане на изнемогващата севернокорейска икономика. Сред тях са проекти за сътрудничество, експертна помощ от Китай за технологично обновление и увеличаване потока от китайски туристи в Северна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин отговаря на въпроси на граждани за 17-и път
Путин отговаря на въпроси на граждани за 17-и път
Американски военен безпилотен самолет е бил свален от иранска ракета
Американски военен безпилотен самолет е бил свален от иранска ракета