НОВИНИ

​Президентът на Словения не спечели мнозинство и отива на втори тур

Президентът на Словения Борут Пахор - бивш модел и ветеран в политиката, известен с активността си в социалните медии, спечели повечето гласове на вчерашните президентски избори, но ще се изправи срещу амбициозен претендент на втори тур, информира Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:21, 23.10.2017
Чете се за: 01:23 мин.
По света
​президентът словения спечели мнозинство отива втори тур

При почти изцяло преброени бюлетини (99 процента) стана известно, че Пахор е получил 47 процента от гласовете. Кандидатът, който се доближава най-много до него, е Марян Шарец - бивш комик и кмет на северния град Камник, който е получил 25 процента. Избирателната активност е била 43,5 на сто, допълва Ройтерс.
Девет кандидати участваха в надпреварата за президентския пост в Словения, като пет от тях са жени.

Длъжността президент в Словения е до голяма степен церемониална, но държавният глава е главнокомандващ на въоръжените сили и номинира премиера и управителя на централната банка, посочват агенциите. Тъй като нито един от кандидатите не е получил над 50 процента от гласовете, ще бъде произведен втори тур на 12 ноември. Според редактора на политическия уебсайт "Сплетни часопис" Петер Янчич "на втория тур всичко е възможно, въпреки че Пахор е големият фаворит".

Борут Пахор заяви, че ще даде всичко от себе си, за да докаже, че той е най-добрият избор. "Доволен съм от подкрепата, която получих на първия тур", каза Пахор. Той отбеляза, че досега нито един словенски президент не е печелил втори мандат. Петдесет и три годишният Пахор бе наречен "кралят на Инстаграм", заради активното си присъствие в социалната мрежа. Той извървя пеша около 700 км по време на предизборната кампания и публикуваше снимки и клипове от похода.

Според критиците Пахор е понижил значимостта на президентския пост, превръщайки себе си в знаменитост. Тридесет и девет годишният Марян Шарец бе комик преди да се кандидатира като независим за кмет през 2010 г. и да спечели срещу солиден кандидат. Шарец е кмет на Камник вече втори мандат и заяви вчера, че Словения се нуждае от промяна. "Аз казах и направих онова, което смятам за правилно", посочи Шарец.

Сред останалите кандидати бяха данъчният експерт Романа Томц, подкрепена от консерваторите, бившата учителка Людмила Новак, която е лидер на Нова Словения-Християнска народна партия, и Ангелца Ликович, която се застъпва за католическите християнски ценности. Важни въпроси за Словения са икономиката и граничния спор със съседна Хърватия, който произлезе от разпадането на Югославия през 90-те години, отбелязва АП.

Президентските избори в Словения са предупреждение за премиера Миро Церар и неговата Партия на модерния център преди парламентарните избори следващия юни или юли, посочва Ройтерс. Кандидатката на Партията на модерния център - бившата министърка на образованието Мая Маковец Бренчич, получи едва 1,7 процента от гласовете и се класира на седмо място, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дарители помагат на училището по изкуствата в Русе​
Дарители помагат на училището по изкуствата в Русе​
Поведението през нощта издава кръшкачите
Поведението през нощта издава кръшкачите