НОВИНИ

Граждани призоваха за нов референдум за Брекзит във Великобритания

Хиляди хора се стекоха в центъра на Ливърпул, като призоваха за организирането на нов референдум по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:11, 24.09.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Британският флаг редом до европейското знаме и плакати "Спрете Брекзит!". По този начин хиляди британци показаха какво мислят за излизането на Великобритания от Евросъюза. Демонстрантите се обявиха за провеждането на нов референдум.

Рори Франсис, демонстрант: Тук съм, защото съм ужасен от случващото се. Никой не е гласувал за бъркотията, която се получи. Да, това беше доста разделящ референдум, но никой не е гласувал за някакъв вид Брекзит.

Демонстрацията в Ливърпул предшества годишния конгрес на лейбъристите в града. Лидерът на партията Джереми Корбин заяви по-рано, че предпочита избори пред втори референдум за Брекзит.

И докато политиците обсъждат, а преговорите по "развода" с ЕС все още са без резултат, притесненията на хората са съвсем конкретни.

Джанет Хигинс, протестираща: Мисля, че хората, които вероятно са гласували за напускане, са тези, които ще страдат най-много. Ще пострада здравната ни служба, ще загубим работни места, компаниите вече се преместват в Европейския съюз и това е краят на Великобритания, каквато я познаваме.

Мнозина сред лейбъристите вярват, че лявоцентристките партии имат силата и отговорността да повлияят за организирането на нов референдум, който може да преобърне британското решение за напускане на съюза на 28-те.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли драстичен скок в сметките след увеличението на парното и топлата вода
Ще има ли драстичен скок в сметките след увеличението на парното и топлата вода
София прилага практики от Виена за екология, транспорт и градска среда
София прилага практики от Виена за екология, транспорт и градска среда