Проф. Михаил Константинов: Подготовката за изборите е перфектна

Две седмици остават до местните избори. В студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов заяви, че към момента подготовката на изборите върви много добре. Вижте целия разговор във видеото.

от БНТ
08:26, 14.10.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

По думите на проф. Константинов местните избори са най-сложните за изпълнение. Ако трябва да се класифицират, най-лесни за подготовка са изборите за президент, след тях са европейските, парламентарните и като най-трудни остават местните. Проф. Константинов обясни, че от 2015 година насам има усложнение в подготовката на местни избори, защото има по-висок брой кандидати, както и преференции, които допълнително усложняват подготовката.

Най-слабото звено при подготовката на избори е слабата подготовка на секционно-избирателните секции. Константинов припомни и ситуацията от преди 4 години в зала "Арена Армеец", като се надява подобни ситуации да не се повторят тази година. Очаква се ЦИК да въведе онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните служители.

Михаил Константинов коментира и местата, в които ще се приемат протоколите. Той заяви, че въпреки че ще се приемат бюлетините само в зала Арена Армеец, те ще се предават на три отделни места вътре в залата, като се надява това да улесни процедурата.

Към момента се очаква обучението да се извършва електронно, чрез предварително попълване на бюлетини. Все още няма вписан в закона метод за обучение чрез мобилно приложение.

Михаил Константинов заяви също, че няма опасност компютрите на информационното обслужване да бъдат хакнати, защото са изолирани. При предходните избори е имало хакерска атака срещу сайтовете на редица институции, но тези атаки не са позволили проникване в самите системи.

Според Константинов квадратчето в бюлетините "Не подкрепям никого" няма никакво значение, и че според него "гласът" е празен.

Константинов обясни, че реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000, което ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните цифри показват обратното.

Избирателните комисии са сформирани от различни политически сили, като секциите трябва да се саморегулират. По думите на Константинов в страната има над 2000 избирателни комисии, в които наблюдателите нямат възможност да проверят.

Михаил Константинов каза още, че най-много се търгува с гласове при местните избори, защото няколко гласа могат да променят хода на вота. Той призова властите да глобяват и да арестуват нарушителите и допълни, че най-активна е продажбата на гласове в малките населени места.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Никола Владов, ВМА: Продължават да се търсят начини да се увеличат донорите
Никола Владов, ВМА: Продължават да се търсят начини да се увеличат донорите
Над 500 са телефонните измами от началото на годината
Над 500 са телефонните измами от началото на годината