НОВИНИ

Протест с искане за нови предсрочни избори в Македония

Хиляди привърженици на гражданското движение "За единна Македония" поискаха нови предсрочни парламентарни избори. На митинг пред представителството на Европейския съюз в Скопие снощи протестиращите осъдиха насилието в Парламента преди два дни и не отидоха към Събранието, което беше отцепено от стотици полицаи през целия ден.

Александър Марков
от Александър Марков
08:12, 29.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Хиляди привърженици на Гражданското движение "За единна Македония" и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски протесираха пред представителството на ЕС в Скопие.

Недоволните от избора на етническия албанец Талят Джафери за председател на Събранието поискаха провеждането на нови парламентарни избори. Настояха и за лидерска среща между лидера на социалдемократите Зоран Заев, Никола Груевски и албанските партии при президента Георги Иванов.

"Значи със сила сакаа да оформят Влада - то е против Уставот на Република Македония. Све беше против Уставот. Они требва да се държат за Уставот на Р Македония".

БНТ:- Защо сте тук?
- За да си я спасиме Македония, да не ни я делят втори път. Еднаж е поделена, втори път да пе ни я делят. - Какво стана вчера, кой е виновен? - Заев. - Защо? - Оти не го слуша гласот на народот и да ходи против народот.

"Протестите са против разнибидуването на нашата татковина, протестите са за заедничка Македония, за заедничке саживот со албанците, со сърбите, бошняците, како досега що сме живели".

От трибуната лидерът на " За единна Македония" Борис Дамовски осъди насилието от нощта на 27-и срещу 28-и, но заяви, че изборът на Джафери е прелял чашата.

Борис Дамовски, лидер на Гражданско движение "За единна Македония"
Тека сме за то, що я сакаме, а овине, що побързаа да го признаят нелегитимното, државното, ударнота Собрание - ууу!, - море да знаят, дека не се откажуваме от нашите барания. Нашите барания са нови избори. - Избори! Избори! Избори!

На протеста откриваме и Миряна и Томе Стояновски.

Миряна Стояновска
Нивната цел беше на диво да го изберат председателот, а после тоя, исто така, на диво да изберат Влада.

Протестът приключи към 21 ч. Хилядите недоволни се разотидоха - мирно и без напрежение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общата стачка в Гърция няма да засегне туристите
Общата стачка в Гърция няма да засегне туристите
Взрив и пожар в апартамент в столицата снощи
Взрив и пожар в апартамент в столицата снощи