НОВИНИ

Протести и блокади белязаха началото на срещата на Г-20

Бурни протести и граждански блокади белязаха началото на срещата на Г-20. В Хамбург започна двудневен форум, който се очаква да бъде доминиран от темите за икономиката и климата. Важните казуси обаче сякаш са засенчени от коментари и очаквания за първата среща между президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:52, 07.07.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Седящи, стоящи, младежки, тихи и шумни са протестите срещу лидерите на развитите и развиващите се икономики, чиято среща започна в Хамбург. Демонстрантите ги обвиняват, че не успяват да се справят с предизвикателствата на новото време. За пореден ден полицията използва водни струи, за да разпръсне протестите и да гаси запалените от тях кофи и леки автомобили. Изборът на Хамбург за срещата на Г-20 обаче само показва стратегическото мислене на Ангела Меркел, смятат политолози. Тя иска да покаже как една истинска демокрация се справя със законното право на гражданите да изразяват недоволството си. А междувременно работните сесии на форума започнаха.

Климат и икономика - това са част от теми, които ще доминират дискусиите и по които има сериозни разногласия. Една от причините е позицията на американския президент Доналд Тръмп, който обяви, че възнамерява да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и е склонен към протекционизъм, за да защити местното производство. ще бъдат обсъдени и редица теми свързани със сигурността и конфликтите по света. По традиция на подобни форуми се следят срещите в кулоарите. С най-голям интерес се очаква първият разговор на живо между президентите на Русия - Владимир Путин и САЩ - Доналд Тръмп.

Двустранните отношения, руската дипломатическа собственост в САЩ, Сирия, Украйна - това са предварителните очаквани за диалога, на който ще присъстват и първите дипломати на двете държави. Спекулации има по отношение на продължителността ѝ, както и за това дали ще последва брифинг за журналисти или не. Безспорно е едно - тази първа среща вероятно ще зададе тон на отношенията по оста Москва-Вашингтон, смятат политолози. Срещата на Г20 идва в момент на тектонични сътресения в глобалния геополитически пейзаж и е натоварена с немалко очаквания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарите на символичен протест срещу насилието над техни колеги
Лекарите на символичен протест срещу насилието над техни колеги
Чрез игри и забавления подготвят децата в квартал Селеметя за училище
Чрез игри и забавления подготвят децата в квартал Селеметя за училище