НОВИНИ

Протести в началото на конгреса на Демократическата партия в САЩ

Късно снощи официално започна Националния конгрес на американската Демократическа партия, на който се очаква да бъде обявена номинацията на Хилари Клинтън за кандидат за президент на предстоящите избори през ноември. Форумът във Филаделфия събра 5 000 делегати.

протести началото конгреса демократическата партия сащ
bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 26.07.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Откриването на конгреса беше белязано от шумни протести от страна на поддръжниците на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Скандиранията "Искаме Бърни!" и освиркванията при всяко споменаване на името на Хилари Клинтън често огласяваха конгресната зала по време на речите на различните партийни представители и дори доведоха до арести на най-бурно протестиращите.

Недоволството на поддръжниците на Сандърс е провокирано най-вече от скандала с изтекли имейли на Националния комитет на Демократическата партия, публикувани от "Уикилийкс", от които става ясно, че ръководството е лансирало Хилари Клинтън пред сенатора от Върмонт за президентската номинация.

Дори самият Сандърс провокира освирквания, след като по-рано вчера призова делегатите си да подкрепят Клинтън и порица разделението в партийните редици. Безпорядъкът на конгреса не бе пропуснат от републиканския кандидат за президентския пост Доналд Тръмп, който отбеляза, че събирането на неговите съпартийци е преминало изключително гладко в сравнение с това на демократите.

Днес пред демократите речи ще държат Първата дама Мишел Обама, сенатор Елизабет Уорън и самият Бърни Сандърс. Конгресът ще продължи до четвъртък. В следващите три дни в таз последователност своите изказвания ще направят Бил Клинтън, президентът Барак Обама и Хилари Клинтън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията разби мрежа за превоз на мигранти от Унгария към Германия
Полицията разби мрежа за превоз на мигранти от Унгария към Германия
20 000 души са евакуирани заради пожарите в Калифорния
20 000 души са евакуирани заради пожарите в Калифорния