НОВИНИ

Протести в Турция срещу резолюцията на германския Бундестаг

Германското консулство в Истанбул е със засилени мерки за сигурност, след като вчера Бундестага одобри резолюция, с която признава избиването на арменци през 1915 година за геноцид.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:30, 03.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

"Най-голямата лъжа през последните 100 години е Арменския геноцид!" - това пишеше на плакатите на протестиращите в Истанбул.

Около 400 турци, облечени в османски носии, се събраха пред немското консулство в Истанбул и скандираха - "Моя Турция!". Повечето от тях привърженици на крайнодясната Партия на националното действие.

Бюлент Субашъ - жител на Истанбул: "3 милиона и половина турци живеят в Германия. Въпреки това, германския народ направи тази грешка. Но те ще страдат, защото приятелите на Турция винаги печелят и никога не губят."

В Ереван недалеч от мемориала в памет на загиналите преди един век, хората приветстваха вота в Бундестага. За арменци резолюцията е заредена с огромен символизъм, тъй като Германия е съюзник на Турция по време на Първата световна война.

Лили Хачатрян - жител на Ереван: "Това е много важно и за Германия, защото няма друга държава, която да е по-запозната с този въпрос. И ако има истина на този свят, то Германия трябваше да одобри резолюцията."
;

При подобни решения на други парламенти Турция винаги излиза със силна ответна реакция. През 2011-а, когато Франция призна, че има геноцид над арменци, Анкара веднага отзова посланика си в Париж и замрази военното сътрудничество. И след вчерашния вот турския посланик в Берлин беше отзован. Ответната реакция предстои, заяви турският президент Ердоган, който беше на посещение в Кения.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: "След като се върна ще седнем, ще проучим въпроса и ще решим какви да са следващите ни стъпки."

Над 20 държави по света, в това число Русия, Европарламентът и папа Франциск признаха събитията от 1915 година за геноцид, за разлика от Съединените щати и Великобритания. България прие декларация миналата година, с която определя избиването на арменци като "масово изтребление".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Природата като въображение на Гуидо Майер
"Природата като въображение" на Гуидо Майер
Финал на бизнес форума Изгряващи звезди за младежи
Финал на бизнес форума "Изгряващи звезди" за младежи