НОВИНИ

Пучдемон иска два месеца за преговори с Мадрид

Сепаратисткият лидер на испанската автономна област Каталуния Карлес Пучдемон уведоми испанското правителство, че желае да „отложи” стъпките към независимост с два месеца, за да започне преговори с Мадрид.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
10:39, 16.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Отговаряйки на крайния срок, даден от Мадрид, Пучдемон написа писмо до премиера на Испания Мариано Рахой, в което казва, че „през следващите два месеца главната ни цел е да ви привлечем към диалог”.

Пучдемон напомни също, че процесът на излизане на региона от състава на кралството е бил спрян.

Лидерът на Каталуния смята, че създалата се в областта ситуация „се нуждае от политически отговори и решения”.

„Предложението ни за започване на диалог е искрено”, отбелязва Пучдемон в писмото си. Той призовава също за прекратяване на „натиска срещу населението и правителството на Каталуния”.

След проведения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния, на който 90,18% от гласуването се обявиха за независимост, на 10 октомври регионалните власти подписаха декларация за независимост, която обаче, засега не влиза в сила.

Премиерът Рахой даде на каталунското ръководство срок до днес да изяснят ситуацията и настоя за ясен отговор дали е била обявена независимост.

За да избегне твърд отговор от страна на централното правителство, Пучдемон получава срок до четвъртък, за да се поправи положението.

В противен случай властите могат да прибягнат до член 155 от конституцията, който дава право за отмяна на самоуправлението на Каталуния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 150 млади таланти участват в конкурса „Стоян Михайловски“ в Русе
Над 150 млади таланти участват в конкурса „Стоян Михайловски“ в Русе
Каква е реалната стойност на млечните продукти домашно производство?
Каква е реалната стойност на млечните продукти домашно производство?