НОВИНИ

Путин поиска железобетонни юридически гаранции за възобновяване на "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин поиска железобетонни юридически гаранции за възобновяване на проекта за газопровод "Южен поток". Това стана ясно по време на първите преговори между президентите на Русия и Турция, откакто миналия ноември двете страни замразиха отношенията заради сваления руски изтребител. Реджеп Ердоган беше в Санкт Петербург днес и на първо задгранично посещение след неуспешния опит за преврат. Преговорите проследи Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:35, 09.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Първо ръкостискане от миналия ноември насам.

С усмивки и думи двамата президенти обявяват амбиции за възстановяване на диалога между двете страни във всички сфери. Преди кризата амбициите бяха стокообменът да достигне 100 млрд. долара, но за първата половина на тази година той се е свил два пъти в сравнение с миналогодишния период до 6 млрд. долара.

Русия поетапно започва да отменят търговските санкции, които до момента струват на Турция до 0,7 от растежа на брутния й вътрешен продукт, но това ще отнеме време. Възобновяват се и чартърните полети с туристи до Турция.

Владимир Путин, президент на Русия: Въпрос на време е да се върнем към нивата на туристическия поток от преди кризата. Главното е турската страна да осигури максимална безопасност на руските граждани и такива гаранции ние получихме от турските партньори.

Турската страна на преговорите е поискала и да се възстанови участието на турски работници и фирми в строителството в Русия. Изразена беше готовност и да бъдат направени максимални облекчения при строителството на атомната централа "Аккую".

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Що се отнася до проекта АЕЦ "Аккую" в най-скоро време ние сме готови да вземем решение и да предоставим на проекта статут на стратегическа инвестиция.

Руският президент обяви разговорите за предметни и конструктивни. Турският президент благодари няколко пъти и дори говори за ос на дружбата Анкара-Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болни от хепатит протестираха пред здравната каса
Болни от хепатит протестираха пред здравната каса
Повдигнаха обвинения на четиримата задържани, ранили двама полицаи в Сандански
Повдигнаха обвинения на четиримата задържани, ранили двама полицаи в Сандански