НОВИНИ

Рахой: Каталуния е на всички, тя трябва да бъде свободна и демократична

Испанският премиер Мариано Рахой е в Барселона за първи път от замразяването на автономията на Каталуния. Часове по-рано 750 000 души протестираха в каталунската столица срещу ареста на политици. Демонстрантите обвиняват испанското правителство в лов на вещици и политическа саморазправа чрез съда.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:18, 12.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Край на "опустошителния сепаратизъм" в Испания - това, според Мариано Рахой ще бъде изходът от предстоящите регионални избори в Каталуния. Две седмици, след като Мадрид замрази автономията на областта, испанският премиер е в Барселона, за да подкрепи кандидата на своята "Народна партия". Ще управляват ли отново сепаратисти богатата североизточна област или не - решението, според него е в ръцете на тихото мнозинство.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Надяваме се на 21 декември да има висока избирателна активност, защото само така можем да променим политическата сцена. Правилата на играта трябва да бъдат зачитани. Каталуния е на всички, тя трябва да бъде свободна и демократична. Единственият начин това да стане, е ако тихото мнозинство отиде да гласува.

Той отново защити решението си да задейства член 155 и да замрази автономията, но подчерта, че това е бил единственият ход, след като е изчерпал всички други опции за край на каталунската криза. Призова бизнеса да не напуска Каталуния, с обещание, че скоро ситуацията ще се нормализира. От началото на кампанията за отцепване 2400 компании са се преместили от областта.

И докато Рахой е в Каталуния, четирима от уволнените министри и отстраненият премиер Карлес Пучдемон все още са в Брюксел. Макар и да са заплашени от 30-годишна присъда, те са категорични, че ще участват на предстоящите избори.

Според последните проучвания, доскорошният коалиционен партньор на Пучдемон - сепаратистката Републиканска левица, ще получи най-много гласове. Втора се очаква да бъде управляващата "Народна партия", която на предишните избори получи само 8,5%. Партията на Рахой се надява да привлече на своя страна всички, които виждат в нея единствения вариант за запазване на единна Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще поскъпват ли още храните и защо повечето марки вода трябва да се преименуват?
Ще поскъпват ли още храните и защо повечето марки вода трябва да се преименуват?
Канадският премиер предизвика шок сред посетители на заведение в Манила
Канадският премиер предизвика шок сред посетители на заведение в Манила