НОВИНИ

Разследват убийството на руски журналисти в Централноафриканската република

Русия и ООН разследват убийството на тримата руски журналисти в Централноафриканската република. Те са сред най-известните имена в руската журналистика. Снимали са документален филм за руските частни военни наемници в африканската страна по поръчка на Центъра за управление на разследвания, финансиран от критика на Кремъл - Михаил Ходорковски.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:46, 02.08.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Три дни след убийството на руските журналисти близките и колегите им още не е знаят чия точно чия мишена са станали те.

Андрей Коняхин, гл.редактор на Център за управление на разследвания: Това е много странно и демонстративно убийство. Престъпниците не са замели следите си. Шофьорът е останал жив. Сякаш е акция за сплашване.

По официални данни журналистът Орхан Джемал, режисьорът Александър Расторгуев и операторът Кирил Радченко са били убити с цел грабеж на около 180 км. северно от столицата на Централноафриканската република - Банги. Предполага се, че извършителите са от ислямистка групировка. В организацията "Репортери без граници" смятат, че тази версия не е единствена.

;
Арно Фрожер, "Репортери без граници": В Централноафриканската република има силно руско присъствие. Затова стои въпросът до каква степен разследването им за руските наемници може да е предизвикало проблем.

Русия официално признава, че е изпратила 5 военни и 170 цивилни инструктури в раздираната от вътрешни конфликти страна. Ден преди убийството журналистите без успех се опитали да проникнат в база, където са наемниците от руската частна компания "Вагнер" - контролирана от близък до Владимир Путин бизнесмен. Журналистите е трябвало да снимат и златни находища, разработвани от Русия.

Смъртта на руския екип е голяма загуба за независимата журналистика в Русия. Джемал е авторитетен военен журналист и коментатор, Расторгуев - режисьор-документалист с множество награди. Радченко се е специализирал в работа във военни зони. Имената им сега печално ще бъдат изписани до множеството други на загинали руски журналисти на мемориала пред Централния дом на журналиста в Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА разби Адмира и в Австрия, следващият съперник е Копенхаген (видео)
ЦСКА разби Адмира и в Австрия, следващият съперник е Копенхаген (видео)
Австрия тества скорост 140 км/ч по магистралата
Австрия тества скорост 140 км/ч по магистралата