НОВИНИ

Реджеп Ердоган: Пучистите са били малцинство в армията

Малка част от турската армия е участвала в опита за държавен преврат, макар да не се знае колко точно души са били въвлечени в заговора. Това заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизия "Ал-Джазира", цитирано от Ройтерс. Ердоган обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, че стои зад неуспелия пуч.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
23:12, 20.07.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
реджеп ердоган пучистите били малцинство армията

Отказ да се екстрадира Гюлен би бил голяма грешка от страна на Вашингтон, заяви турският държавен глава.

Той посочи обаче, че не желае да свързва използването на турската ВВС база Инджирлик от американската армия с искането на Анкара за екстрадиране на Гюлен.

"Трябва да бъдем по-деликатни. Отношенията между нашите страни се основават на интереси, не на чувства. Ние сме стратегически партньори", каза Ердоган, възприемайки помирителен тон на фона на обтегнатите двустранни отношения.

Турският президент призна, че е имало слабости и "празнини" в разузнаването преди опита за преврат. Заради подобни празнини други страни са понесли нападения, отбеляза той.

Ердоган намекна също така, че в заговора може да са били въвлечени и чужди страни, уверявайки, че всякакви подобни въръзки ще бъдат разкрити в хода на разследването.

По думите му арестите в Турция продължават, макар вече да са задържани голям брой хора.

Той отхвърли обвиненията в засилващ се авторитаризъм, уверявайки, че Турция ще продължи да се придържа към демократичната парламентарна система

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция въведе извънредно положение за 3 месеца
Турция въведе извънредно положение за 3 месеца
От нашите пратеници: Продължават арестите в Турция
От нашите пратеници: Продължават арестите в Турция