НОВИНИ

Рекордно ниска подкрепа за управляващите в Германия

Общата подкрепа за партиите от управляващата в Германия "широката коалиция" достигна рекордно ниско, сочи проучване на социологическата агенция Емнид, публикувано днес във в. "Билд ам зонтаг". Управляващите партии преживяха тежко лято на вътрешни борби заради имиграцията, които се разпалват отново след протести на привърженици на десницата в източния град Кемниц. Те започнаха след убийството на германец, за което са задържани двама мигранти, отбелязва Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:55, 09.09.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света
рекордно ниска подкрепа управляващите германия

Според проучването подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и баварските му съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) е спаднала с един пункт до 29 на сто. На федералните избори партиите получиха 32,9 на сто от гласовете, припомня Ройтерс.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е загубила 2 пункта, спадайки до 17 на сто. На изборите ГСДП получи 20,5 на сто от гласовете.

Общо управляващата коалиция има подкрепа от 46 на сто - най-ниската за правителство на "широката коалиция". ХДС, ХСС и ГСДП са управлявали съвместно и преди - от 2005 до 2009 г., както и от 2013 до 2017 година.

Подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" остава непроменена с 15 на сто. Крайнолявата партия Левите е спечелила 1 на сто, достигайки 10 на сто.

Проучването е направено през периода от 30 август до 5 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Чирпан си взимат последно сбогом с Никола Манев
В Чирпан си взимат последно сбогом с Никола Манев
Хиляди излязоха на протест в Сан Франциско срещу климатичните промени
Хиляди излязоха на протест в Сан Франциско срещу климатичните промени