НОВИНИ

Репортерски поглед: Ескалира конфликтът в Източна Украйна

Цяла седмица не стихват сраженията в Източна Украйна. Те избухнаха с нова сила в района на контролираното от украинските сили градче Авдеевка край Донецк и са най-активните, откакто преди две години бяха подписани Минските споразумения. Растат жертвите както от страна на украинските сили, така и от страна на проруските сепаратисти. Десетки хиляди мирни жители в гъстонаселения индустриален район са застрашени от хуманитарна катастрофа. Тази седмица украинският президент Петро Порошенко обяви, че ще предложи с референдум Украйна да реши дали да кандидатства за член в НАТО. Защо не стихва войната в Донбас и има ли връзка това с встъпването в длъжност на новия американски президент - репортерски поглед на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:44, 05.02.2017
Чете се за: 03:08 мин.
По света
Валентина Пастернак, жител на Авдеевка: Казвам се Валентина Пастернак. Родена съм през 41-ва година. Родих се по време на война, а сега пак видях война..."

Две години след подписването на Минските договорености за мир, войната се върна отново в Авдеевка - 15-хилядно градче на фронтовата линия в Източна Украйна, разположено в украинската зона на контрол. Семейството на Людмила намира убежище от снарядите в мазето на жилището си.

Людмила, жител на Авдеевка: "Когато има време да се плашим - се плашим. Когато няма - няма. А после знаете какво е, когато адреналинът спадне... Много е страшно, разбира се. Ето тук държим успокоителни лекарства..."

Донецк - самообявената столица на проруските сепаратисти в Донбас, е на 6 км разстояние и отвъд невидимата фронтова линия. Хората в зоната на проруските сепаратисти също са подложени на артилерийски обстрел.

Марина, жител на Донецк: "Не знам какви оръжия използват, но обстрелът е ужасяващ. И миналата година ни бомбардираха, но не толкова тежко".
Оксана Шевченко, жител на Донецк: "До неотдавна всичко беше наред. Мислех, че имаме примирие. Но тази седмица отново ни обстрелват. Децата не ходят на училище. Не им позволявах да ходят заради студа, но се оказа, че не могат да ходят заради войната".

Донбас - индустриалното сърце на Украйна, е толкова гъстонаселен, че селищата се вливат едно в друго. Сега тази близост е смъртоносен проблем - снарядите на проруските сепаратисти и на украинските сили директно заплашват мирните жители. В Донецк бяха разрушени няколко училища и детски градини, Авдеевка остана без ток, вода и отопление. От коя страна си на фронта - няма значение.

Микола Балтажи, посланик на Украйна в България: "До 400 000 хора са на ръба на хуманитарна катастрофа... Това са хората, които там живеят и директно са засегнати от обстрелите. Не забравяйте, че в Донбас е много студено - минус 17, минус 18 градуса и като няма ток, в случая, като няма вода, може да си представите каква е там ситуацията".

Бойните действия избухнаха точно преди седмица в промишления район на Авдеевка. Той се намира недалеч от стратегически път. Който го контролира, контролира и западните подстъпи към Донецк и разположения северно град Горловка.

Микола Балтажи, посланик на Украйна в България: Има някакви чувствителни места в Донбас, включително Авдеевка, която се намира на някакъв кръстопът, недалече от Донбас от инфраструктурна гледна точка и от гледна точка на логистиката. Там се намират и някои важни предприятия, например коксохимичния комбинат. Недай си боже там да стане нещо, това може катастрофично да влоши и екологичната ситуация".

Обстрелите повредиха електрозахранването на Коксохимичния комбинат в Авдеевка - най-големият в Европа. Спря работа и пречиствателната станция на Донецк, а в зоната на обстрелите се оказа и сметището на фенолен химически завод - потенциална екологична бомба. Двете страни взаимно се обвиняват кой носи отговорност за ескалацията на конфликта.

Петро Порошенко, президент на Украйна: "Русия и бойците, която тя подкрепя, носят пълната отговорност за сегашната рязка ескалация на ситуация в Авдеевка, за обстрела на жилищни райони, за смъртта на мирни жители, за ранени журналисти и убити украински войници".

Русия, която е под санкции и заради подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна, обвинява Киев, че нарушава Минските договорености и настоява, че активизирането на сраженията е украинска провокация.

Владимир Путин, президент на Русия: "На украинското ръководство днес са нужни пари, а парите най- лесно могат да бъдат измъкнати от Евросъюза, от Съединените щати като се представиш за жертва на агресия. Освен това, сега украинското ръководство трябва да установи отношения с новата американска администрация , а това винаги е по-добре и по-удобно чрез конфликт".

Не е ли ескалацията в полза на Киев, за да припомни на променящия се свят в Америка и Европа за позабравения конфликт в Източна Украйна.

Микола Балтажи, посланик на Украйна в България: "Не бих се вкарвал в тази еквилибристика и в тези разсъждения. Автоматически ще станем част от хибридната война."

Всъщност, втора седмица след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, от Белия дом още няма ясен сигнал каква политика ще води към Украйна. Тази седмица бившият премиер Юлия Тимошенко за кратко разговаря с Тръмп на молитвената закуска във Вашингтон - Тръмп е изразил тревога от ескалацията на конфликта в Източна Украйна, но уточняването на американската позиция тепърва предстои.

Микола Балтажи, посланик на Украйна в България: "Мога само да потвърдя, че ние разчитаме и се надяваме и аз съм убеден лично в това, че стратегическото партньорство със САЩ ще се запази и Америка ще продължи подкрепата за Украйна."

Европейският съюз призова за незабавно спиране на сраженията.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Примирието трябва да бъде спазвано. Русия трябва да използва влиянието си да възпре проруските сепаратисти. Въоръженията трябва да бъдат изтеглени, а на Организацията за сигурност и сътрудничество трябва да бъде даден безпрепятствен достъп до зоната на конфликта".

Позицията на Брюксел и в големите европейски столици не се е променила - никой в момента няма намерение да сваля санкциите срещу Русия. Ако това стане, според посланик Балтажи, Украйна допълнително ще се дестабилизира.

Микола Балтажи, посланик на Украйна в България: "Не на последно място това означава, че това ще засили аргументите на онези политици, а има и при нас такива в Украйна, които държат военния път."

Най-малко 30 души са загинали тази седмица и още десетки са били ранени в Донбас. Обстрели има не само в района на Авдеевка, а по целия периметър на контактната линия.Според сводките на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, нарушения на Минските договорености има и от страна на сепаратистите, и от страна на Киев. Последици и пример за това, че когато духът на войната бъде пуснат от бутилката, той може да бъде върнат обратно с усилията и на двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обилното снеготопене - основна причина за спиранията на тока в София
Обилното снеготопене - основна причина за спиранията на тока в София
Община Велико Търново отпуска повече средства за програмата „Ин витро”
Община Велико Търново отпуска повече средства за програмата „Ин витро”