НОВИНИ

Репортерски поглед: Грозната предизборна кампания в САЩ

Между два кандидат-президентски дебата в Съединените щати битката с главни действащи лица Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се превърна в една от най-грозните предизборни кампании в историята на флагмана на западната демокрация. Номинираните от Републиканската и Демократическата партия не се дуелират с политически идеи за добруването на нацията, а с взаимни обвинения в неморалност и корупция. Така поне изглеждат последните събития на американската политическа сцена през погледа на Деян Йотов.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
11:38, 16.10.2016
Чете се за: 03:00 мин.
По света

Една от легендарните американски изборни традиции е т.нар. октомврийска изненада. В месеца преди президентския вот някой от кандидатите изважда скрит коз от ръкава си и накланя везните в своя полза. През последните десетилетия това са били или реални вътрешно или външнополитически събития, или просто медийни слухове за предстоящо решаване на дадена криза, или развръзка на дългогодишна политическа мистерия.

Този октомври изненадите бяха две и те се случиха в един и същ ден. "Уикилийкс" от една страна започна да публикува дискредитиращи документи за номинираната от демократите Хилари Клинтън, а вестник "Вашингтон пост" пусна на сайта си видеозапис на милиардера републиканец Доналд Тръмп с просташки хвалби какво можел да направи с която жена си поиска. Разбира се, двете теми почти изцяло погълнаха телевизионния дебат между двамата миналата неделя. Продължават да доминират и до днес - след серия от допълнителни оплаквания срещу Тръмп за сексуални посегателства.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия: Аз съм жертва на една от най-големите клеветнически политически кампании в историята на тази страна. Политическият елит ме напада в опит да унищожи това, което дори те признават, че е най-великата тенденция в историята на тази страна. Никога друг път не е имало нещо такова.

Типично популистка мантра - и лява, и дясна едновременно. Тръмп не спира да повтаря, че Хилари Клинтън е най-корумпираният кандидат за Белия дом от създаването на Съединените щати и че той, като разбиращ терзанията на бедните и средната класа свръхбогаташ, единствен може да ги спаси от мизерията. Методите за това обаче, които отсега загатва, че са му присъщи, не се отличават от тези на "клеветническите елити".

Чрез подкрепящия Тръмп сайт "Инфоуорс" е обявена награда от 5000 долара за всеки, който успее да прекъсне телевизионна проява на демократите, включително на президента Барак Обама, с лозунг "Бил Клинтън е изнасилвач":

Демократите не отвръщат явно на ударите под кръста в същия тон. Тяхната мантра се отнася за качествата, или по-скоро липсата на качества у Тръмп.

Барак Обама, президент на САЩ: Той няма необходимия темперамент, разсъдливост, познания и дори желание да ги придобие, дори най-елементарна почтеност, присъщи на един президент. Това беше ясно и преди да разберем как се отнася към жените.
Хилари Клинтън, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия: Познавам доста хора, издигнати от Републиканската партия на избори. С тях си имахме разногласия за политики и принципи. Но никога не ми е идвало на ум да поставям под въпрос способността им да служат на тази страна. Доналд Тръмп е различен. Той е неквалифициран и не става за президент и главнокомандващ.

Скандалното отношение на Тръмп към жените преля чашата на търпението на голяма част от водещите фигури в номиниралата го Републиканска партия. Инстинктът за политическо самосъхранение сред водещите ѝ фигури вся раздор в партийните редици. Според социолозите 80 на сто от републиканския електорат подкрепя милиардера.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън обаче е на мнение, че не само президентските избори са вече загубени, а и ако не бъдат взети спешни мерки, Тръмп ще повлече надолу със себе си и кандидатите на партията за Конгреса. Затова Райън заяви, че си оттегля подкрепата за него и с ехидно подсмиване показа какво мисли за кампанията му:

Пол Райън, председател на Камарата на представителите на САЩ: Ние всъщност се кандидатираме с идеи на тези избори. Но вие няма как да го разберете, нали? Знаете ли, че можете да избирате между два различни начина на мислене, две философии и две различни визии за бъдещето на страната. Но няма как да знаете, дори ако си включите компютъра или телевизора.

Многократните хвалби от страна на Тръмп за руския президент Владимир Путин, както и изразеното от него намерение да дистанцира Съединените щати от европейските им съюзници в НАТО, дадоха още едно предизборно оръжие в арсенала на демократите. Те обвиниха Москва в необявена кибервойна, целяща популистът милиардер да спечели изборите и чрез него да се стигне до разтърсваща промяна на световния ред. Путин засега запазваше достолепна дистанция, но тази седмица не се сдържа:

Владимир Путин, президент на Русия: Който и да бъде избран, ще работим с него. Но разбира се, по-лесно се работи с онези, които искат да работят с нас. Ако Тръмп казва, че иска да работи с Русия, можем само да го приветстваме. За това обаче трябва честност във взаимоотношенията.

Не толкова дипломатичен беше коронясаният от Запада за шоумен на руската политика Владимир Жириновски:

Владимир Жириновски, депутат от руската Държавна Дума: Американците, избирайки си президент на 8 ноември, трябва да съзнават, че гласуват за мир на планетата Земя, ако изберат Тръмп. Ако гласуват за Хилари - значи война.

Срещу тази пропаганда достойни ответни удари нанесоха холивудското светило Робърт де Ниро с хитовата си анти-Тръмп тирада в интернет. със свиня Тръмп беше асоцииран и от бившия фронтмен на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс, който по принцип мрази всякакви стени, не само гранични.

Актьорът Том Ханкс обаче не вижда нужда такава агресивност да измества рационалността. На премиерата на филма "Ад" по Дан Браун в Италия той се изказа философски - че циркът с президентските избори идва в Съединените щати всеки 4 години, всеки път страната е изправена на някакъв кръстопът - истински или измислен, но никога американците не са си избирали самовлюбен дърдорко за държавен глава. Последният дебат на Тръмп и Клинтън ще е късно в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Шопов се завърна в театъра
Христо Шопов се завърна в театъра
Тръмп обвини Клинтън, че взема наркотици
Тръмп обвини Клинтън, че взема наркотици