НОВИНИ

​Решен ли е въпросът за новото име на Македония в спора ​ѝ​ с Гърция?

Решен ли е въпросът за новото име на Македония в спора ѝ с Гърция, както обявиха вчера премиерите на двете страни? Докато Евросъюзът, НАТО и ООН приветстваха обявеното споразумение за името "Северна Македония", в Скопие и Атина то предизвика противоречиви реакции. В остро обръщение към гражданите македонският президент Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението. Според Иванов, всичко, което е свято за Македония е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:46, 13.06.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

В специално обръщение към македонците тази вечер президентът Георге Иванов беше категоричен, че договорът е абсолютно неприемлив за страната.

Георге Иванов, президент на Македония: "Почетувани граждани, текстот на договрът е поразителен за Македония..."

Според него, преговорите са водени непрозрачно, а правителството не е намерило сили да изгради обща позиция и споразумението ще бъде лична отговорност на премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров. Напрежението между правителство и президент стана видимо по-рано през деня, когато Иванов напусна само две минути след началото срещата със Заев и Димитров, на която те трябваше да го информират за съдържанието на документа.

По-късно говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски, заяви, че разпространената в Гърция информация за споразумението е интерпретация.

Основните символи на страната - химн, флаг и герб не са включени в договора и остават същите. А всички залегнали в него клаузи ще се изпълняват поетапно в следващите 5 години. Премиерът Заев обяви, че договорът ще бъде разгледан утре на заседание на правителството и ще бъде представен пред политическите формации.

Още днес обаче, след около 5 минути разговори със Заев, лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, заяви, че е темата е изчерпана и нарече текста "споразумението за капитулация". А според анализатора Андрея Стойковски македонците искат въпросът с името да бъде решен и ще участват в предстоящия през есента референдум, независимо дали той ще има задължителен или консултативен характер.

- Хората ще гласуват за доброто бъдеще на децата си.

Според Стойковски подписването на договора за добросъседство между България и Македония е ускорил всички процеси на Западните балкани

В центъра на Скопие тази вечер се организират демонстрации срещу споразумението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В София се подготвят няколко фен зони за Световното първенство по футбол 2018
В София се подготвят няколко фен зони за Световното първенство по футбол 2018
Доналд Тръмп след срещата в Сингапур: Светът вече е по-сигурно място
Доналд Тръмп след срещата в Сингапур: Светът вече е по-сигурно място