НОВИНИ

Снимката на Робърт де Ниро се появи по сараевските таксита

В Сараево стотици таксиметрови шофьори показаха, че са истински киномани. Те си залепиха снимката на Робърт де Ниро, номиниран за Оскар за прочутата си роля във филма "Шофьор на такси". Защо - разказва Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:03, 13.08.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Духът на голямото кино обзе Сараево. Както всяка година в чест на Сараевския филмов фестивал, който беше открит в петък. В чест на великия Робърт де Ниро над 300 таксиметрови шофьори сложиха снимката му на колите си.

ХАШИБ ЛОСИЧ , таксиметров шофьор: Много от колегите ми, които са ветерани в професията, са бивши военни от босненската армия и чувстват близост с героя от филма.

Ролята на самотния, потиснат бивш морски пехотинец, страдащ от хронично безсъние, е изиграна от Робърт де Ниро точно преди 40 години. Лентата на режисьора Мартин Скорсезе се превърна в един от шедьоврите на филмовото изкуство, в нея изгря и звездата на Джоди Фостър, която взе Оскар за поддържаща роля.

Снощи Робърт де Ниро мина по червения килим в Сараево, за да открие ежегодния фестивал.

Актьорът, който на 17 август навършва 73 години, получи награда за цялостен принос към киното "Почетно сърце на Сараево". Носителят на две награди Оскар за Кръстникът II и за "Разярения бик", започва да се снима в киното в края на 60-те и до днес има над 100 роли и 80 номинации за престижни награди. Робърт де Ниро представи и новата дигитална версия на "Шофьор на такси", специално направена в чест на годишнината от създаването на филма.

По време на фестивала ще бъдат показани 222 филма от 61 страни. Филмовото събитие беше създадено като символичен акт на силата на духа по повод обсадата на Сараево по време на войната в Босна и Херцеговина от 1992 - 95 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Алигатор откъсна ръката на жена в резерват в САЩ
Алигатор откъсна ръката на жена в резерват в САЩ