НОВИНИ

Румънският министър на правосъдието подаде оставка

Румънският министър на правосъдието подаде оставка. Същевременно Конституционният съд отхвърли и последната от трите жалби срещу вече отменената наредба за промяна на ключови закони.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
19:23, 09.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Още в началото на седмицата румънският премиер Сорин Гриндяну обяви, че министърът на правосъдието Флорин Йордаке трябва да подаде оставката си или ще бъде отстранен от поста си. Министър-председателят го обвини в лошо разясняване на смисъла на спорната наредба. Според тезата на управляващите промените в НК и НПК са били и продължават да са необходими, но наредбата не е била разбрана правилно.

ФЛОРИН ЙОРДАКЕ, министър на правосъдието
Откакто дойдох в министерството на правосъдието, планирах и извърших законови стъпки във връзка със съществуващи проблеми, дори такива, по които обществото е чувствително. Както видяхте, всички инициативи бяха законни и конституционни. Проектозаконите и проектите бяха подложени на обществено обсъждане, организирано от министерството на правосъдието, а сега и на дебат в парламента. Това обаче не беше достатъчно за общественото мнение, затова реших да подам оставката си като министър на правосъдието.

В това си изказване Йордаке се позовава на днешното решение на Конституционния съд, който отхвърли третата поредна жалба за неконституционност срещу вече отменената спорна наредба.

Юридическите експерти в Румъния коментират, че след това решение на КС съществува опасността, ако парламентът не приеме наредбата за отхвърляне на спорната наредба, то тя автоматично да влезе в сила. Макар и такова пряко действие на потъпкване на волята на протестиращите от страна на парламентарното мнозинство да не изглежда вероятно, днешното решение на КС показва, че все повече институции се равняват по волята на правителството.

В този смисъл правосъдният министър може би ще остане единствената изкупителна жертва за кризата, въпреки че само преди два дни президентът каза, че „отмяната и измъчената оставка на правосъдния министър съвсем не изглеждат достатъчни“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат зона за отдих на крайбрежната алея във Варна
Изграждат зона за отдих на крайбрежната алея във Варна
Путин се извини на Ердоган за убити турски войници
Путин се извини на Ердоган за убити турски войници