НОВИНИ

Румънският парламент отхвърли вота на недоверие срещу правителството

За девети пореден ден хиляди румънци протестират на Площада на победата в Букурещ срещу правителството на премиера Сорин Гриндяну, в което вече нямат доверие. Те обявиха, че няма да спират демонстрациите, въпреки че в Букурещ има снежни виелици. За четвърти пореден ден други хора протестират около президентския дворец Котрочени срещу държавния глава. Тази вечер Клаус Йоханис излезе да говори с демонстрантите, но беше посрещнат с освиркване и викове "Оставка!". През деня, очаквано, румънският парламент отхвърли вота на недоверие срещу кабинета.

bnt avatar logo
от Стилиян Деянов
19:43, 08.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Отхвърлянето на вота беше предизвестено, дори и опозицията не си правеше илюзии, че може да разбие мнозинството на управляващите.

Сорин Гриндяну, премиер на Румъния: Уверявам ви, че напълно разбрах емоциите и недоволството, които предизвика указът. Трудно ми е да не отбележа, че този вот на недоверие няма нито размах, нито цел. Надявам се, че днес ще изясним нещата и отново ще се заловим за работа.

Новината на днешния ден, която може би ще определи случващото се в Румъния през следващите 4 години, обаче е съвсем друга и тя може да се прочете между редовете на речите преди вота.

В реч, аплодирана от проправителствените депутати, бившият президент Траян Бъсеску каза, че Дирекцията за борба срещу корупцията, считана за негова рожба, прекалява с делата за злоупотреба със служебно положение. Въпреки че партията на Бъсеску днес гласува с опозицията във вота с предизвестен резултат, бившият президент по същество се съгласи с много от аргументите на управляващите от последните дни.

Траян Бъсеску, партия "Народно движение": Целта на закона е не преди всичко да праща хора в затвора, а да поправя щетите. Защо трябва да се водим от идеята, че ако извърши грешка, човек трябва да иде в затвора?

Това отношение на Бъсеску изглежда затвърждава още повече и без това стабилното правителство. Така, след частичния успех на протестиращите - отхвърлянето на спорната наредба, независимостта и прозрачността на румънското правосъдие отново е в ръцете на политиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборна задочна престрелка между ГЕРБ и БСП
Предизборна задочна престрелка между ГЕРБ и БСП
Швейцарските трамваи тръгват от април в София
Швейцарските трамваи тръгват от април в София