НОВИНИ

Русия и САЩ преговарят за кризата в Сирия

Отношенията между Русия и Съединените щати се влошиха при администрацията на Доналд Тръмп. Това заяви руският президент Владимир Путин докато в Москва външният министър Сергей Лавров и държавният секретар Рекс Тилърсън се опитват да намерят допирни точки по кризата в Сирия.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:55, 12.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Изясняване - това беше ключовата дума във встъпителните речи на първите дипломати и на Русия, и на Съединените щати. Сергей Лавров и Рекс Тилърсън декларираха желание за търсене на възможности за сътрудничество въпреки растящото напрежение между Москва и Вашингтон заради химическите оръжия в Сирия и американските ракетни удари там.

Лавров заяви, че не бива да се допуска рецидив на такива действия. И поиска от Тилърсън да изговори реалните американски намерения в Сирия. Лавров увери, че Русия продължава да е за конструктивен и равноправен диалог.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Това е наша последователна линия, която се формира изключително в руслото на международното право, а не под въздействието на моментната конюнктура и неправилния избор - или сте с нас, или сте против нас.

Тилърсън от своя страна изрази интерес към "по-добро разбиране" на различията с Москва, за да се потърси начин за преодоляването им.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: Очаквам много открита, пряма и искрена размяна на мнения, за да можем възможно най-добре да определим американско-руските отношения занапред.

В навечерието на срещата Лавров-Тилърсън обаче Белият дом и Кремъл продължиха да подклаждат огъня в словесната си война. Руският президент Владимир Путин заяви, че доверието му към Вашингтон след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп не само не се е подобрило, а е деградирало. Тръмп пък обвини Путин, че с подкрепата си за Башар Асад вреди на цялото човечество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненци ще плащат най-скъпата вода в страната
Варненци ще плащат най-скъпата вода в страната
Биопродукти с натурален български произход представят на Великденски базар
Биопродукти с натурален български произход представят на Великденски базар