НОВИНИ

​Русия обяви край на военната операция в Алепо

Сирийският град вече е под контрола на армията на Асад. С посредничеството на Москва и Анкара беше постигнато примирие между опозиционните сили и правителството в Дамаск. Беше договорена и евакуация на цивилни и бунтовници, но засега тя се отлага.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:13, 14.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

След четири години на ожесточени сражения, оръжията в Алепо замлъкнаха. Кварталите, които бяха под контрола на бунтовниците, вече са в ръцете на проправителствените части. Хората в досегашния бастион на бунтовниците стягат багажа си, горят имущество си и се готвят да напуснат града.

Според постигнатото споразумение цивилните и бунтовниците трябва да се насочат на запад - към Идлиб, градът е под контрола на опозиционните сили. Планираната евакуация трябваше да започне още през нощта. Но все още се бави.


;

Бунтовниците обвиняват правителството, че е нарушило договорката, че настоява да се изтеглят без леко оръжие и те ще могат да отидат единствено в Идлиб. Турция обяви, че ще изгради лагер за бежанците от Алепо край Идлиб. Там трябва да бъдат настанени 80 хиляди души.

Операцията по евакуирането на цивилни ще бъде следена от Червения полумесец и ООН.

Според специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура вероятно в източната част на Алепо са останали около 50 000 цивилни. Според него в тези квартали има около 1500 екстремисти, като една трета от тях са от радикалната групировка "Ан Нусра".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристигнаха първите фургони за хората без дом от Хитрино
Пристигнаха първите фургони за хората без дом от Хитрино
​Жители на Гърмен отново излязоха на протест
​Жители на Гърмен отново излязоха на протест