НОВИНИ

​Русия заплашва с вето френско-испанска проекторезолюция за Сирия в СС на ООН​

Москва предупреди, че ще наложи утре вето върху френско-испанска проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, която призовава Русия и САЩ да наложат незабавно примирие в сирийския град Алепо и "да прекратят всички военни полети над града", предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
20:51, 07.10.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
​русия заплашва вето френско испанска проекторезолюция сирия оон​

Според френския външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от Асошиейтед прес, това ще бъде "момент на истината", особено за Русия. Говорейки пред репортери във Вашингтон след срещата с американския държавен секретар Джон Кери, той нарече събитията в Сирия "човешка трагедия" . "Трябва да се направи всичко възможно за намиране на решение чрез нова възможност за преговори", каза Еро. Според него въпросът пред всичките 15 членове на Съвета за сигурност, но най-вече пред Русия, е "Искате ли, да или не, прекратяване на огъня в Алепо?".

Текстът на проекторезолюцията, видян от Ройтерс, призовава също генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да предложи варианти за наблюдение на примирието от ООН и заплашва с по-нататъшни мерки" в случай на неговото неспазване от който и да е участник във вътрешносирийския конфликт. "Не виждам как ние можем да позволим приемането на тази резолюция", - каза руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС. - "Имам подозрение, че истинският мотив е да бъде принудена Русия да наложи вето, въпреки че френските колеги отначало ни казваха, че нямат такива намерения."

Френският представител в ООН Франсоа Делатр каза днес, че е поискал гласуването на проекторезолюцията да бъде утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизвикателствата пред малките и големите общини
Предизвикателствата пред малките и големите общини
Половинвековен юбилей на театър София
Половинвековен юбилей на театър "София"