САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

САЩ наложиха санкции на китайска военна агенция за купуване на руско оръжие

САЩ за първи път наложиха санкции на чуждестранна организация за купуване на руско оръжие. Това е китайска военна агенция, придобила руски изтребители и екземпляри от системата за противоракетна отбрана С-400.

от БТА
07:10, 21.09.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Китайският Департамент за подготовка на войските и снабдяването към Централния военен съвет на Китайската народна република и неговият ръководител Ли Шанфу са санкционирани в съответствие със закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции".

Според американския Държавен департамент въпросната агенция под шапката на китайското министерство на отбраната, която отговаря за отбранителните технологии, е извършила "значителни трансакции" с "Рособоронекспорт" - руския държавен износител на оръжия. Тя е купила 10 изтребителя Су-35 през декември и системи С-400 през януари - след влизането в сила на американския закон през лятото на миналата година.

САЩ освен това наложиха санкции на 33 руски физически и юридически лица, свързани с отбранителнопромишления комплекс на Русия или с нейното разузнаване. Под заплаха от санкции са забранени всякакви оръжейни трансакции с тях.

Така в черния списък в съответствие със закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" вече попадат 72 руски физически и юридически лица, включително основните руски оръжейни компании.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учителка инструктира деца да пресекат жп линии при спусната бариера и идващ влак
Учителка инструктира деца да пресекат жп линии при спусната бариера и идващ влак
Най-малко 86 души вече са загиналите при потъването на ферибота в Танзания
Най-малко 86 души вече са загиналите при потъването на ферибота в Танзания