НОВИНИ

САЩ празнуват Деня на благодарността

В Съединените щати отбелзяват Деня на благодрността - един от най-популярните празници в страната. Новоизбраният президент Доналд Тръм направи видеообръщение по този повод, а Барак Обама за последен път спази традицията да помилва пуйка, която по традиция се яде на този ден. Още за празника в следващата минута.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:56, 24.11.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Традицията да се помилва пуйка е от преди няколко десетилетия, а в рамките на мандата си, Обама не криеше колко много я харесва. Тази година пуйките-късметлийки се оказаха две - Татър и Тот. Обикновено на церемонията присъстват и дъщерите на Обама, но този път той се пошегува, че явно са им омръзнали шегите му. От свое име и от името на съпругата си Мишел и дъщерите им Обама изказа искрена благодарност на американците за доверието, което са му оказали през последните 8 години.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп пък направи специално обръщение за Деня на благодарността, в което призова американците за единство.

Доналд Тръмп, избран за президент на САЩ: "Молитвата ми е на този Ден на благодарността да започнем да лекуваме нашите различия и да продължим напред като една държава, подсилена от споделени цели и много, много голяма решителност!"

Призна, че кампанията е била тежка и болезнена, и че това няма да мине бързо, но и изрази надежда, че започва нов период за възраждане на Америка и връщане на доверието между властта и гражданите.

А по традиция в дните около празника американците се включват в различни благотворителни инициативи. В Сан Диего група доброволци с помощта на местни фотографи събраха 10 хиляди долара и осигуриха празнична вечеря за сирийски бежанци, които живеят в мегаполиса.

Транг Чеслър, доброволец: Исках да покажа на моите момчета колко е важно не само да получаваш, но и да даваш. Когато бях на 2 и половина и аз бях бежанец в тази държава. Заедно с родителите си дойдох в Съединените щати без нищо, нямахме храна, пари... Но напълно непознати ни дадоха храна, осигуриха ни дом и така, малко по малко, ни помогнаха да успеем, да станем това, което сме.

Освен храна, сирийците получиха и множество писма и картички, всички с превод на арабски. Освен благопожелания, в тях се разказваше и какво е Денят на благодарността и традициите за празника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Немски коледен базар отново отваря врати в Пловдив
Немски коледен базар отново отваря врати в Пловдив
Загубило се африканско момиченце преплава морето и намери майка си
Загубило се африканско момиченце преплава морето и намери майка си