НОВИНИ

Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран

Саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр съобщи тази вечер, че Саудитска Арабия къса дипломатическите отношения с Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран и острата иранска реакция, последвала екзекуцията на саудитски шиитски духовник, предаде БТА.

саудитска арабия скъса дипломатическите отношения иран
bnt avatar logo
от БНТ
00:14, 04.01.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Той осъди "негативните и агресивни намеси на Иран в арабските дела, които често водят до щети и разрушения". Нападенията на демонстранти срещу саудитското посолство в Техеран и саудитското консулство в иранския град Махшад са крещящо нарушение на всички международни конвенции, каза саудитският външен министър и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападенията. Ал Джубейр каза, че Рияд няма да позволи на Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство.

"Без съмнение несправедливо пролятата кръв на мъченика Нимр ще даде плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските лидери",предупреди иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей. Екзекуцията в събота на саудитския шиитски духовни шейх Нимр Бакр ан Нимр, яростен критик на властите в Рияд, изостри напреженията в Близкия изток. Той бе един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота,осъдени за тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кукерите на Испания. Открийте разликите (СНИМКИ)
Кукерите на Испания. Открийте разликите (СНИМКИ)
Спира се движението на камиони заради снега
Спира се движението на камиони заради снега