НОВИНИ

Събитията в Турция усложняват отношения между Анкара и Берлин

Неуспешният опит за преврат в Турция е допълнителен тест за и без това усложнените отношения между Анкара и Берлин. Събитията в Турция разпалват тлеещи конфликти между двете страни. Кои са те? Политическите реакции от Берлин обобщава Емилиян Лилов от "Дойче веле".

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 19.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Германия осъди остро опита за узурпиране на властта в Турция. Има само един законен път за идване на власт - чрез избори, припомни правосъдният министър Хайко Маас.

Първият германски дипломат Франк-Валтер Щайнмайер пък осъди опита за промяна на демократичния правов ред в Турция чрез използването на сила. Турция не се нуждае нито от военна диктатура, нито от авторитарното управление на Ердоган. Страната има нужда от демократизиране, заяви на свой ред шефката на фракцията на левите в Бундестага Зара Вагенкнехт.

Ето и реакцията на германския канцлер Ангела Меркел:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: В тези трудни времена, зачитането на парламентарната демокрация и институциите, са единствения начин да живеем в свят на свободите и върховенството на закона. Всички политически сили - тези в управление и тези в опозиция - всички трябва да спазват тези правила и да се съобразяват с тези ценности.

Постепенно акцентът се смени: първоначалната загриженост от насилието в Турция отстъпи място на страховете и грижата за бъдещето на Турция. След потушаването на пуча водещи германски политици призоваха турското правителство да не потъпква демокрацията и свободите на гражданите.

Представители на Зелената партия и редица неправителствени организации изразиха опасение, че президентът Ердоган ще се възползва от ситуацията и ще извърши чистка в държавата. И бяха прави: очевидно Ердоган е на път да превърне светска Турция на Ататюрк в ислямска автокрация, в един вид самовластие на Ердоган. Той няма нужда от парламент, щом народът стои зад него. Даже и смъртното наказание може да си позволи да върне. Но ще трябва окончателно да се раздели с надеждата да види Турция в ЕС. Впрочем, за това също изрично предупреждават германските политици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
56% от българите смятат, че има реална опасност за националната ни сигурност
56% от българите смятат, че има реална опасност за националната ни сигурност
Проверки за трудови договори по Черноморието
Проверки за трудови договори по Черноморието