Сблъсъци между полиция и мигранти по северната граница на Гърция

Гръцката полиция влезе в сблъсъци с група бежанци и мигранти, които от няколко дни са се настанили в палатков лагер край северната граница на страната с надеждата да преминат в Северна Македония и от там да се придвижат към вътрешността на Европа.

от БГНЕС
17:57, 06.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света
сблъсъци полиция мигранти северната граница гърция

Стотици хора, включително майки с деца, пристигнаха в мигрантския лагер „Диавата“ край границата със Северна Македония в четвъртък и започнаха да опъват палатки. Напливът на мигранти беше предизвикан от слухове в социалните мрежи за планирано масово пресичане на северозападната гръцка граница с Албания в началото на април.

Силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу няколко дузини мигранти – включително майки с деца на ръце, които хвърляха камъни и бутилки в опит да пробият полицейския кордон и да достигнат до пътя, водещ към границата.

Около 100 палатки са издигнати в полето, което в под засилената охрана на органите на реда. Хората отказват да се разотидат въпреки призивите на гръцки министри да се завърнат в бежанските центрове и предупрежденията, че преминаването на границата ще е невъзможно.

„Лъжа е, че границите ще бъдат отворени“, обяви гръцкият министър на миграцията Димитрис Вицас по държавната гръцка телевизия ЕРТ в петък.

Десетки хиляди мигранти – основно от Сирия, Ирак и Афганистан, са блокирани в Гърция, след като балканските държави затвориха границите си през 2016 г. и прекъснаха т.нар. Балкански маршрут към Северна Европа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ердоган и Путин на опера в Москва
Ердоган и Путин на опера в Москва
 Демонтираха водната стена на площад Гарибалди
Демонтираха водната стена на площад "Гарибалди"