НОВИНИ

Какво запали искрата на напрежението в Скопие?

След драматична нощ, обстановката пред парламента в Скопие засега е спокойна. 109 души потърсиха медицинска помощ след като демонстранти нахлуха снощи в събранието, след избора на етнически албанец за председател. Точно тази стъпка на опозицонните социалдемократи на Зоран Заев и албанските партии запали искрата на недоволството и то премина в насилие. Председателят Талат Джафари произнесе първата си реч на албански език. Сблъсъците в парламента избухнаха час по-късно. По това време съперникът на Заев, бившият премиер Никола Груевски беше във Виена. Президентът Георге Иванов свика политическите лидери на спешна среща днес.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:00, 28.04.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Зоран Заев обяви договорения преди месец от опозицията избор на Талат Джафери за председател на парламента. За първи път от независимостта на Македония етнически албанец заема този пост. 55-годишният Джафери е от гостиварско село, бивш офицер от югоармията, командвал е част от сепаратистката Армия за национално освобождение в конфликта от 2001 г., в последствие е депутат от Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети и министър на отбраната в кабинет на Груевски. Джафери обаче е избран след края на парламентарното заседание, тоест процедурата не е спазена. Напрежението вътре и отвън нараства.

Джафери произнася реч на албански, а албански депутати пеят албанския химн. Малко след това демонстранти нахлуват в събранието. Те скандират "Македония", "Избори" и носят националния флаг. Някои от тях са с маски. Следват ръкопашните боеве, в които лицето на Зоран Заев е окървавено, сред пострадалите е и Радмила Шекеринска, заместник-председател на социалдемократите.

Общо 10 има депутати са ранени. Народните представители са отведени в зала, където камера не влиза. Пострадали са над 100 души, включително полицаи. Драматичните кадри от македонския парламент обиколиха света. Няма съобщения за протести в други македонски градове.

По това време, бившият премиер Никола Груевски е във Виена. Оттам лидерът на ВМРО-ДПМНЕ призовава към спокойствие. Партията определя избора на Джафери като опит за преврат, медии в Скопие говорят за иницииран от вътрешното министерство заговор.

Късно вечерта, македонският президент Георге Иванов призовава към разум в телевизионно обръщение и свиква среща на политическите лидери. Всеки носи отговорност за постъпките си , казва Иванов.

Георге Иванов - президент на Македония: "Призовавам към ненасилие...".

Обстановката се успокоява тази сутрин. Случващото в Скопие е на фона на тежка политическа криза в страната. Въпреки, че спечели изборите миналата година, Никола Груевски не състави правителство, а партията на Заев и три албански формации създадоха ново мнозинство в парламента.

Президентът Иванов обаче, не им дава мандат за кабинет. Той смята, че те са заплаха за единството на Македония заради приетата от тях така наречена "Албанска платформа", която предвижда промени в конституцията и въвеждането на албанския като втори официален език. В момента Македония се управлява от служебно правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В тежко състояние е пътят до санданското село Златолист
В тежко състояние е пътят до санданското село Златолист
НС  прие декларация по повод ескалацията на напрежение в Македония
НС прие декларация по повод ескалацията на напрежение в Македония