Съдът на ЕС: Хърватия не обработва отпадъците си

Съдът на ЕС постанови, че Хърватия не е изпълнила задълженията си по Европейската директива за отпадъците, включително предоставянето на защита на човешкото здраве и околната среда поради „черния хълм“ близо до Задар, където има депо за 140 000 тона отпадъци от бивша фабрика в Шибеник.

от БГНЕС
10:05, 09.05.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
съдът хърватия обработва отпадъците

В дело, заведено от Европейската комисия срещу Хърватия на 2 май, Съдът на ЕС постанови, че страната не е изпълнила задълженията си, тъй като не е взела мерки за „премахване на незаконния „черен хълм ” близо до Задар.

От 2010 г. на това място, земя, която не е предназначена за депониране на отпадъци, в близост до фамилни къщи, остава шлака, която Хърватия не класифицира като отпадък, а също така и не са взети мерки за защита на подземните води и предотвратяване разпространението на прах в околната среда. Отпадъците са транспортирани там по време на рехабилитацията на фабриката и оттогава местното население се оплаква.

За пръв път през 2014 г. Европейската комисия предупреждава Хърватия за ангажиментите ѝ. След като отпадъците не са били санирани до април 2018 г., Европейската комисия заведе дело срещу Хърватия, а след процедурата съдът установи, че и трите иска са основателни.

В присъдата Европейският съд посочва, че Хърватия не е предприела всички мерки за управление на отпадъците, така че да не застрашават здравето на хората и околната среда, и че не е изпълнила задълженията си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между демонстранти и полиция в Тирана
Сблъсъци между демонстранти и полиция в Тирана
Караянчева: Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир
Караянчева: Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир