НОВИНИ

Село в Германия става нов географски център на ЕС след Брекзит

Когато Великобритания напусне Европейския съюз, едно поле в германската провинция Бавария ще стане буквалният център на общността. Това ще се случи заради географското изместване в резултат на Брекзит. Ето защо 80-те жители на село Гадхайм се радват на напускането на Великобритания и правят планове за след това. Разказва кореспондентът ни Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:45, 10.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

И ако тази седмица отново нищо не стане с Брекзит, и в края на юни също, и в края на годината още няма яснота, и дори след това, тогава в Гадхайм ще престанат да следят напрегнато дебатите в британския парламент.

Тогава ще им остане само пилонът, който са си поставили и знамето на Европейския съюз, което кметът издига. Надеждата обаче умира последна.

Юрген Гьотц, кмет на Гадхайм: По въпроса с Брекзит, от една страна е жалко, че институция като ЕС ще бъде значително отслабена от излизането на Великобритания. В продължение на 70 години Европейският съюз ни гарантира мир, свобода и благосъстояние. От друга страна, за нас е добре, че точно тук ще се падне центърът на Европа, което ние винаги сме знаели.

Изчисленията за географския център се правят във Франция от тамошния Национален географски институт. Туристическият ефект вече е калкулиран от всичките 80 жители на Гадхайм.

Барбара Депа, местен жител: Може би ще дойдат хора на екскурзия, ще прекарат при нас един следобяд.


Друг жител на Гадхайм вече е предложил Тереза Мей за почетен гражданин. Сега очакват Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите
Сериен банков обирджия беше застрелян след обир на летището в Тирана
Сериен банков обирджия беше застрелян след обир на летището в Тирана