НОВИНИ

Швейцария подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство

Швейцария подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това увери президентът на конфедерацията Дорис Лойтхард. Тя е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава. Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството. Репортаж на Вера Александрова.

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:45, 02.11.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Икономическите връзки между България и Швейцария нарастват. За миналата година търговският обмен е достигнал 260 млн. евро. Швейцария се нарежда на 9-то място по инвестиции у нас и е готова е да насърчи повече компании да развиват бизнес в страната ни. Дорис Лойтхард и Румен Радев са обсъдили и как да се разшири сътрудничеството в областта на информационните технологии, земеделието и туризма.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество в правосъдието, образованието и околната среда дава много добри резултати, посочи Румен Радев. Специално открои и проекта ДОМИНО за прилагането на дуалното образование у нас по модела на Швейцария.

Румен Радев - президент на Република България-Програмата ДОМИНО стартира наистина един нов подход към дуалното образование и обучение в България. Даде добър пример как може да свърже образованието, младите хора, с интересите на бизнеса.

Мигрантската криза, сигурността и борбата с корупцията също бяха в обсега на вниманието на двамата президенти.

Дорис Лойтхард - президент на Швейцария - Приоритетите на българското председателство са изключително правилно подбрани. Радвам се, че мога да потвърдя, че Швейцария подкрепя желанието на България да стане част от Шенгенското пространство.

Евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и приоритетите в програмата на Българското европредседателство бяха основните теми, които Дорис Лойтхард коментиера с премиера Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов проект ще помага за интеграцията на потърсили убежище в България
Нов проект ще помага за интеграцията на потърсили убежище в България
Правото на втора пенсия ще може да се придобива пет години по-рано
Правото на втора пенсия ще може да се придобива пет години по-рано