НОВИНИ

Жертви и ранени след силното земетресение на японския остров Хокайдо

Унищожително земетресение със сила 6,7 по Рихтер удари японския остров Хокайдо. Най-малко осем души са загинали, 120 са ранени, десетки са в неизвестност. Бедствието става само дни, след като същата част на страната беше пометена от най-мощния тайфун от 25 години насам.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:23, 06.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

3:12 часа след полунощ. Трус със сила 6,7 разлюлява Хокайдо. Епицентърът е на дълбочина 37 километра в окръг Ибури. Последват още няколко силни вторични труса, някои от тях с магнитуд над 5 по Рихтер.

Земетресението разрушава много сгради и предизвиква свлачища. Десетки хора се водят в неизвестност. В късните часове на нощта, премиерът Шиндзо Абе свика кризисен щаб.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: Мобилизирали сме 25 хиляди души, които ще се включат в спасителните операции. Правим всичко възможно да евакуираме хората от застрашените зони и да открием тези, затрупани под отломките.

Целият остров остава без ток и населението от близо 3 млн. домакинства прекара нощта на бедствието в непрогледен мрак. Заради аварията е прекъснато и охлаждането на атомната централа Томари. Макар и да не работи от няколко години, експерти предупреждават, че оставянето на трите реактора без охлаждане, крие много опасности.

Трусът активира огромни свлачища, които пометоха цели селища. Най-тежка е обстановката в град Ацума, където са и повечето безследно изчезнали. Голяма част от пътищата на остров Хокайдо са непроходими, влаковете спряха работа. Най-малко 200 полета бяха отменени, след като летището затвори, но стотици хора отчаяно търсеха начин да отидат далеч от зоната на бедствието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тропическата буря Гордън взе жертви в щата Мисисипи
Тропическата буря "Гордън" взе жертви в щата Мисисипи
Румен Радев и Рам Натх Ковинд откриват паметник на Махатма Ганди в София
Румен Радев и Рам Натх Ковинд откриват паметник на Махатма Ганди в София