НОВИНИ

Сирия отхвърли предложението на ООН източно Алепо да стане автономна зона

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви днес, че специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура, който е в Дамаск, е предложил контролираната от бунтовниците източна част на Алепо да получи автономно управление, но Сирия отхвърля това предложение, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:07, 20.11.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света
сирия отхвърли предложението оон източно алепо стане автономна зона

"Това бе изцяло отхвърлено. Това е нарушение на нашия суверенитет", каза Муалем на пресконференция, предавана по телевизията, след срещата с Де Мистура днес в Дамаск.

Според Муалем държавните институции в Алепо трябва да бъдат възстановени, след като бунтовниците бъдат изгонени от източната част на града, посочва Асошиейтед прес.

Той не даде признаци, че сирийското правителство е склонно да отслаби своята атака срещу източните райони на Алепо. По думите му Сирия не приема да остави близо 275 000 души в източната част на града като заложници на 6000 бойци.

"Ние се съгласихме, че е необходимо терористите да напуснат източно Алепо, за да спре страданието на цивилните в града", каза Муалем.

Де Мистура не направи изявление след срещата.

Според Муалем е твърде рано да се прецени каква политика ще следва новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп за Сирия, но Дамаск се надява, че той ще спре подкрепата за въоръжените групировки и ще обуздае регионалните сили, които ги поддържат, отбелязва Ройтерс.

"Това, което искаме от новото правителство е не само да спре подкрепата (за въоръжените групировки) . . . а да обуздае регионалните сили, които поддържат тези групировки . . . трябва да изчакаме", каза министърът. По думите му между Сирия и Русия няма тайни споразумения, посочва ТАСС.

"Между Сирия и Русия не съществуват договорености, които да не са обявени", заяви той и добави, че това се отнася както за военната, така и за политическата област.

"Сирия няма да приеме присъствие на турски военен контингент на своята територия", изтъкна още външният министър.

Муалем каза, че Дамаск и Багдад са заинтересовани да не допуснат бойци на групировката "Ислямска държава" да проникнат от иракския град Мосул в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря в Северозападна Франция прекъсна тока на над 40 000 домакинства
Силна буря в Северозападна Франция прекъсна тока на над 40 000 домакинства
Евакуираха жилищен блок в Благоевград заради пожар
Евакуираха жилищен блок в Благоевград заради пожар