НОВИНИ

Сирийският режим е на път да си върне Алепо

В Сирия, откъдето е основният поток от бежанската вълна, заляла Европа, режимът на Башар Асад е пред повратен момент в продължаващата повече от 5 години война в Сирия. Горещата точка е Алепо, който е главно бойно поле още от началото на войната. С падането на квартал Сахур тази сутрин правителствената армия успя да разцепи контролираните от бунтовници територии в Източен Алепо и вече контролира по-голямата част от града. Това се вижда ясно от картата - в червен цвят са зоните под контрола на Дамаск, в жълт - на опозицията, а кюрдският квартал е в зелен цвят. Деян Йотов проследи събитията в Алепо и трагедията на местното население. Всички видеокадри и интервюта за сраженията в Алепо през последното денонощие са от проправителствени медии.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:51, 28.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Множество бунтовници и терористи са избити за две денонощия сухопътна офанзива в източната част на Алепо от страна на сирийската армия и подкрепяни от Иран шиитски въоръжени формирования. За това съобщиха държавната телевизия в Дамаск и опозиционната Сирийска обсерватория за човешки права.

Според руското министерство на отбраната бунтовниците са загубили контрола върху 10 квартала, като тази сутрин са отстъпили и Сахур - последната ивица от километър и половина, свързваща северните и южните части на Източен Алепо. Така опозиционните райони в града са вече разцепени на две и обкръжени. И това предполага по-лесното им подчиняване от силите на режима в следващите дни.

Поне 6000 цивилни от бунтовническите квартали са се прехвърлили при кюрдите в северната част на Алепо, около 1000 са се пренесли в останалите под контрола на опозицията райони, а близо 3000 бяха отведени в лоялните на Дамаск територии.

Фатима Акил, жителка на Алепо: Не съм яла нищо от три дни. Нямаше дори хляб.

"Недейте да ходите при тях! Ще ви избият веднага!" Това ни казваха. Така ни плашеха. Но ние отидохме при армията и бяхме посрещнати възможно най-добре.

Александър Девяткин, зам.-началник на руския Център за помирение в Сирия: На хората се оказва спешна медицинска помощ. Разпределят се и хранителни продукти за няколко дни - консерви с телешко месо, рибни консерви, захар и други необходими продукти.

Министерството на отбраната в Москва обяви, че по време на офанзивата през последните 2 седмици Русия не е участвала в бомбардировките на Алепо.

В туитър профила на 7-годишната Бана ал Абед, която се прочу със съобщенията си за живота под обсада в Алепо, миналата нощ се появи отчаян апел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Лобош се подготвят за зимата
В село Лобош се подготвят за зимата
Коралите в големия бариерен риф измират заради затоплянето на океана
Коралите в големия бариерен риф измират заради затоплянето на океана