НОВИНИ

Ситуацията в Турция в разказите на наши изселници

Към този момент ситуацията в Истанбул вече е спокойна. Танковете са прибрани от мостовете, градския транспорт се движи по график, а хората ходят спокойно на работа. Това заяви за ПСН българския изселник Ердинч Имамоглу, станал свидетел на събитията от тази нощ в града. По думите му през цялото време мобилните телефони са имали връзка, интернета е работил, а медиите са изиграли важна роля в комуникациите на хората там. Според Имамоглу, младите войници са били уплашени и не са разбирали какво вършат защото са изпълнявали команди. Чуйте повече в следващия разговор.

Явор Симов
от Явор Симов
12:37, 16.07.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

-В момента обстановката вече е спокойна, почти се нормализира.

БНТ: Тоест, Вие може спокойно да си отидете на работа , движението е нормално ?

-Да, да няма никакви проблеми. И двата моста на Босфора са отворени вече, танковете са прибрани обществения транспорт работи, хората се придвижват свободно, почти няма никакви проблеми вече.

БНТ: Усеща ли се въпреки всичко напрежение в града в момента?

- Естествено, че се усеща защото това беше един преврат, който как да Ви го кажа никой не го очакваше.

БНТ: Уплашихте ли се ?

-Не, не, в никакъв случай не се уплашихме, защото цяла вечер, цяла нощ бях на Босфора.

БНТ: При тази създала се ситуация, информацията, която се подаваше в турските медии към гражданите на Истанбул и другите градове, правилно ли беше като подход и това колко важно беше за Вас като граждани в този един момент ?

-Да, да подходът беше правилен. В същото време слушах и западните медии, а там информацията беше много асиметрична направена и то с цел внушения. Обаче тука даже и вражеските медии тъй да ги кажа, вражеските медии бяха напълно солидарни към другия.

БНТ: Как според Вас, така войници, които са турски граждани, това са младежи, млади хора се изправиха срещу цивилното население и стреляха? Как си го обяснявате това?

- Това е нещо ужасно, сега ще бъдат изправени пред съда , обаче не вярвам че тези млади войничета да са знаели какво точно правят. Защото те просто са изпълнявали заповеди дадени от техните командири.

БНТ: Вие видяхте ли поведението на такива млади войничета , когато бяхте на улицата през нощта?

-Да, да и да Ви кажа честно и те не разбираха , какво всъщност правят.

БНТ: Уплашени ли бяха те, как ви се струваха?

- Уплашени бяха, защото след като видяха толкова много народ пред себе си, вече почнаха да разбират, че нещата не са нещо в ред.

БНТ: Склонен ли сте Вие и според Вашето мнение турския народ на младите войници, които не са разбирали да прости за тази постъпка?

-Да със сигурност ще им прости, защото младите войничета нямат никаква вина за това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе с най-много европроекти в областта
Русе с най-много европроекти в областта
В Гърция все още има напрежение заради случващото се в Турция
В Гърция все още има напрежение заради случващото се в Турция