НОВИНИ

Скандал между македонския премиер и президента заради името

Македонският президент Георге Иванов е напуснал срещата с премиера и външния министър и не е пожелал да бъде запознат със съдържанието на договора, подписан с Гърция за името Северна Македония. По-късно днес се очаква президентът да направи обръщение към гражданите. Говорителят на македонското правителство обяви, че разпространената в Гърция информация за споразумението е интерпретация на договора и не съответства на написаното в него.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:50, 13.06.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Около две минути - толкова продължила срещата на президента Георге Иванов с премиера Зоран Заев и министъра на външните работи - Никола Димитров. Иванов е напуснал срещата след като е разбрал, че има писмен договор за името Северна Македония. Заев и Димитров са направили „конструктивен опит за представяне и дискусия по съдържанието на договора, но президентът го е прекратил и е напуснал срещата“, според правителствената пресслужба - „отказвайки да разговаря за ползите от този исторически договор за македонското бъдеще“.

Малко по-късно говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски заяви, че разпространената в Гърция информация за споразумението е интерпретация.

;

Бошняковски поясни, че в споразумението се прави ясно разграничение как всяка от страните възприема и тълкува термина Македония и коя част от тълкуванието е приемлива за другата страна. Основните атрибути на страната - химн, флаг и герб не са включени в договора и остават същите. А всички залегнали в него клаузи ще се изпълняват поетапно в следващите 5 години.

Премиерът Заев обяви, че договорът ще бъде разгледан утре на заседание на правителството и ще бъде представен пред всички значими политически формации.

;

В Македония като цяло приветстват историческото споразумение, казва Андрея Стойковски. Той не са наема да каже дали референдумът в Македония ще има задължителен или консултативен характер, но е убеден, че избирателната активност ще е висока. Причината - македонците искат спорът за името да бъде решен.

Стойковски е убеден, че подписването на Договора за добросъседство между България и Македония е ускорил всички процеси на Западните балкани, включително и подписването на историческия договор за името „Северна Македония“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната каса е въвела лимити за лъчетерапия на онкоболни
Здравната каса е въвела лимити за лъчетерапия на онкоболни
Захариева: Договорът с Македония дава гаранции за защита на българския интерес
Захариева: Договорът с Македония дава гаранции за защита на българския интерес