НОВИНИ

Скопие и Атина подписаха историческото споразумение за името на Македония

Исторически ден за Гърция и Македония: Двете страни подписаха споразумението за името на Македония. Така Атина и Скопие сложиха край на 27-годшиния спор за името на страната.

Александър Марков
от Александър Марков
11:43, 17.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
По света

На церемонията в гръцкото селище Псарадес на брега на Преспанското езеро присъстваха премиерите на двете страни, външните министри, специалният пратеник на ООН по въпроса за разрешаване на спора за името на Македония Матю Нимиц, върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Церемонията беше кратка, но доста ефектна. Премиерът Зоран Заев пристигна с моторна лодка през Преспанското езеро и беше посрещнат от Алексис Ципрас.

;

С подписването на това споразумение и двамата заявиха, че се слага край на дългия спор за името на Македония и от тук нататък се отварят вратите за общо двустранно и икономическо сътрудничество.

Премиерът Заев дори избърза, казвайки, че предстои отваряне на границите между двете държави, като така намеква за започването на преговорите за присъдиняване на Македония към ЕС.

Матю Нимиц днес има рожден ден и заяви, че подписването на споразумението е най-големят подарък, който може да му се даде.

;
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Наш дълг е да сме сигурни, че правим солидни стъпки и аз съм оптимист. Тук имаме голяма музикална, балканска традиция. Днес пишем заедно нова песен, песен на радост, на просперитет. Празнуваме заедно раждането на ново бъдеще.

Зоран Заев нарече денят „исторически“ и цитира мисъл на Аристотел, че без кураж нищо не може да се постигне. Той допълни, че македонците са научили важния урок, че до големите решения се стига чрез решителни действия и оцени високо помощта на ЕС и ООН.

;

Подписването на споразумението обаче не слага окончателен край на спора, тъй като то трябва да премине през дълга и сложна процедура:

  • в Македония след седмица трябва да се разгледа закон за ратифицирането в парламента, а през септември да се свика референдум, на който македонците да гласуват
  • ако референдумът бъде успешен, следва конституционна промяна, за което се иска мнозинство от 2/3 в Парламента - нещо, което не е сигурно, че ще се случи
  • ако ратифицирането в Македония е успешно, в Гърция документът ще бъде предложен за ратификация
  • след това ще се отблокира процеса по интеграцията на Македония в ЕС и приемането ѝ НАТО.

На няколко километра от тук предстоят протести на гърци, които са против споразумението. Протести ще има и от македонска страна.

Процесът тепърва започва, а подписването на споразумението е едва начало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар в центъра на Варна
Голям пожар в центъра на Варна
Фестивал на бирата в Пловдив
Фестивал на бирата в Пловдив