НОВИНИ

Скопие и Атина се готвят за подписването на споразумението за името на Македония

Правителствата в Скопие и Атина се готвят за подписването на споразумението за името на Македония на фона на обществен дебат, протести и вот на недоверие в гръцкия парламент. Днес македонското правителство прие и публикува договора в интернет.

Александър Марков
от Александър Марков
19:30, 15.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:56 мин.
По света

На брега на Преспанското езеро в Гърция ще бъде подписан договорът за решаване спора за името между Гърция и Македония. Официално институциите на двете страни съобщиха, че подписването ще се случи в неделя в 10 ч. сутринта, но в кое точно селище все още се очаква да бъде оповестено.

Договор чакан 27 години, който ще бъде подписан на фона на изострено напрежение както и в Гърция, така и в Македония. Никола Димитров и Никос Кодзиас, външните министри на двете страни, ще подпишат това споразумение под погледа на Зоран Заев и Алексис Ципрас, премиерите на Гърция и Македония. В Гърция втори ден продължава дебатът по вота на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас, вот свикан от основната опозиционна партия - "Нова демокрация". Толкова се обостриха дебатите там, че крайно дясната партия "Златна зора" дори призова армията да се намеси и да арестува премиера и неговия кабинет, заради предателския договор, по думите им, с Македония.

Сдружението "За да бъде запазен гръцката идентичност на Македония", гръцко сдружение, призова за тридневни протести, които започват тази вечер пред парламента в Атина. Ще продължат утре в района на Преспа и кулминацията им ще бъде в 11 часа на Преспанското езеро. Стотици автобуси се очаква да потеглят с протестиращи от Солун и от Северна Македония, областта в Гърция.

В Македония напрежението не е по-малко. Там в Битоля и в по-големите градове на страната ВМРО свиква протести, също в неделя в 13 часа. Очаква се да има многохилядно шествие в Битоля. Основната опозиционна партия там вече заяви, че така направен този договор зачерква усилията на всички премиери и президенти, през последните 27 години, на Македония, които са се борили затова да запазят името Македония за тази страна.

Така или иначе, договорът вчера беше разгледан от македонското правителство и гласуван единодушно, след което беше качен на уеб страницата на правителството. Договор от 20 точки, в който беше записано, че Македония става Северна Македония, а че двете страни - Гърция и Македония ще тълкуват това понятие по два различни начина.

Гърция - като понятие, което има пряка препратка към елинистичното наследство на страната, а Македония към нейното славянско наследство. Двете страни ще създадат специална комисия, която да изчисти спорните исторически въпроси, а Македония се нае да направи промяна в конституцията, за да изчисти един член, който казва, че Македония може да защитава македонски малцинства извън своята страна.


- Да си остане Република Македония. - Заев и Ципрас друго искат да подпишат? - Па кой е Заев и Ципрас?! Трябва народа да сака.
- Искам како що съм яз - македонец.

БНТ: Този договор който ще се подписва в неделя - одобрявате или не одобрявате?

- Од мене никако.
- Македония си е Македония.
- Никогаш Македония не е била горна, долна, или северна, или южна. И така да си остани. Аз не знам защо това трябва да се поправя. Вие си имате ваши отдел, Гърция си има нивния отдел, никой не му бара нищо... Ние сакаме само да бидеме македонци.
- Целият свят знае историята. Ако искат да са нова държава, трябва да променят името, да не е Македония. То е само гръцко.
- Аз не виждам нищо различно - Македония или Северна Македония. Ако са съгласни, да го променят. Очаквам добро бъдеще.

Дори след подписването на това споразумение следва няколко месечна процедура, след това по ратификация на това споразумение, от страна на Македония - референдум през септември, който може да не успее и промяна в конституцията. Така, че съвсем не е сигурно, че това споразумение ще бъде финално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​През 2019 г. от София до Слънчев бряг ще се пътува изцяло по магистрала
​През 2019 г. от София до Слънчев бряг ще се пътува изцяло по магистрала
​Тръмп дал прекия си телефон на Ким Чен-ун и смята отново да разговаря с него
​Тръмп дал прекия си телефон на Ким Чен-ун и смята отново да разговаря с него