НОВИНИ

След подписите под споразумението за новото име на Македония

Македонското правителство прие проектозакон за ратификация на споразумението за новото име на страната, което беше подписано вчера с Гърция. Предстоят още стъпки, първо от страна на Македония, а после и от Гърция. До окончателната ратификация страната ще продължи да се нарича "Бивша югославска република Македония", съобщи говорител на Европейската комисия. Днес Хърватия, Албания и Косово приветстваха подписания в Преспа документ. Германия призова политическите сили в двете страни да го подкрепят.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:15, 18.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Сега съдбата на споразумението между Гърция и Македония е в ръцете на парламента в Скопие, който трябва да гласува проектозакона за ратификация. За приемането е достатъчно обикновено мнозинство. При евентуално вето на президента Георге Иванов, който е противник на споразумението, вече ще се изисква абсолютно мнозинство. По време на днешната конференция в София, македонският външен министър Никола Димитров нарече споразумението инвестиция в бъдещето.

Никола Димитров, външен министър на Македония: Ние знаем, че не можем да променим географията, не можем да променим историята, но се надяваме да оформим нашето бъдеще и това направихме. Направихме инвестиция в приятелство с нашите гръцки приятели за бъдеще, което ще се основава на разбиране и взаимно уважение.
Дължим това донякъде на насърчението, което ни дадоха нашите български приятели. Като ни протегнаха ръка чрез политическото ръководство на премиера Борисов и министър Захариева. На първи август миналата година подписахме Договор за приятелство. Отначало хората бяха скептични, а после го приеха изцяло. Още преди влизането си в сила, договорът донесе сериозни резултати в търговията, туризма и бизнес инвестициите от двете страни.

Съпротивата срещу договора за новото име на Македония продължава. Снощи в Скопие полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, когато демонстранти заплашиха да щурмуват парламента. В протеста участваха няколкостотин души.

Над 68% от гърците не одобряват споразумението, но кабинетът се гордее с него. "Гърция става водеща страна на Балканите не с използване на сила, а с примери за сътрудничество и солидарност", каза днес правителствен говорител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контролът за шума трябва да е от компетенциите на местната власт, смята Цветанов
Контролът за шума трябва да е от компетенциите на местната власт, смята Цветанов
Пороен дъжд в столицата наводни подлези, булеварди и метростанции
Пороен дъжд в столицата наводни подлези, булеварди и метростанции