НОВИНИ

Слънчевият хълм на Кустурица

На 400 километра от София всяко лято, оказва се, почиват през една къща Новак Джокович и Лейди Гага. Мястото е Дървен град в Сърбия. Създадено е само преди няколко години от сръбския режисьор Емир Кустурица. Изпратихме наш екип на място за да разбере кои са другите големи фенове на курорта и какви са неговите основни забележителности. Приятелско надникване по съседски. Нека да видим.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор Миглена Гайдарова
10:04, 25.06.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Най-западна точка на Сърбия е позната на света от лентата "Животът е чудо" на режисьора Емир Кустурица, разказваща за границите, които делят сърби и босненци по време на събитията на Балканите от началото на 90-те. Само за няколко години филмовият декор се превърнал в град.

;

Когато през 2000 година Емир Кустурица започва снимките на филма "Животът е чудо" си набелязал региона около сегашния Дървен град за снимките. Влюбил се в тази поляна и решил, че ще създаде свои град, който ще се превърне в снимачен терен за филма.

Градът пресъздава животът на сърбите в малките населени места на държавата. Фантазията на световноизвестния режисьор добавила колорит и особен чар на мястото.

Йелена Радивович, уредник на "Дървен град": Когато вижда това място Кустурица го нарича "хълм на слънцето". Наистина се влюбва. Първата изградена улица е централната, всяка една носи името на любимите общественици на Емир.

Улица Новак Джокович, Иво Андрич, площад Никола Тесла, улица Брус Лий, площад Диего Армандо Марадона... Стига Емир да те харесва няма проблем да приживе да се сдобиеш с улица. Всъщност част от изброените са идвали на това място. И не само те.

Йелена Радивович, уредник на "Дървен град": Никита Михалков, Джони Деп, Моника Белучи - тя снима например тук филмът "Млечният път". Толкова много известни хора идват насам, естествено и местните ни звезди.
;

Това, което води Кустурица при изграждането на Дървен град е да съчетае местната архитектура, обичаи и традиции с един естествен постоянен декор за снимане на филми. За да предпази района от нерегламентирано строителство, режисьорът договаря изграждането на Дървен град със сръбското правителство, поемайки обещанието, че той ще стане град-музей. По негова идея е въведена и екотакса в парка, която влиза в държавния бюджет. За този уникален проект световноизвестният режисьор и музикант получи награда от ЕС за създаването на ценен екологичен и защитен природен район.

Йелена Радивович, уредник на "Дървен град": Това си е един истински град тук има всичко най-важно - галерия, амфитеатър "Ноам Чомски", театър, кафене "Прокълнатия двор", кино "Ъндърграунд", театър "Стенли Кубрик", ресторант "Висконти", къща на писателя с библиотека пазеща 10 000 тома.

Дървената настилка по улиците всъщност е - парчета на стари траверси, останали от недействащите отсечки на теснолинейката Шарганска осмицаи. И сградите са с история. Повечето са стари влашки бараки, оставени на произвола на времето до съвсем скоро.

;

Хората от екипа на Кустурица събрали вековните къщи от различни части на страната и ги транспортират до Дървен град в специални клетки. След реставрацията всяка една постройка била поставена върху здрави каменни основи. Така един филмов декор "излязъл" от филма и се настанил в реалността, но по режисьорска преценка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Султанка Петрова: Основен приоритет в моята работа е демографската политика
Султанка Петрова: Основен приоритет в моята работа е демографската политика
Пазар за роби и гладиаторски битки в санданското село Склаве
Пазар за роби и гладиаторски битки в санданското село Склаве