НОВИНИ

Спад на насилието в Сирия след прекратяването на огъня

Американският държавен секретар Джон Кери отчете понижаване на насилието в Сирия след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня в страната. Добрите новини бяха посрещнати с оптимизъм и от местните жители в размирни градове като Алепо.

Георги Петров
от Георги Петров
09:24, 13.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Макар и да подчерта, че е твърде рано за направата на категорични изводи, Джон Кери изтъкна като важни добрите новини за понижаване на насилието в Сирия.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: "Според ранната оценка на директора на операцията ни в Сирия спокойствието надделява. Повтарям, "според ранната му оценка". Със сигурност ще има нарушения тук и там, но това винаги е естеството на началото на прекратяване на огъня."

Местните граждани в размирни населени места като Алепо също реагираха спрямо новините с умерен оптимизъм и голяма доза предпазливост.

Омар, жител на Алепо: "Ние сме "за" примирието, но всеки път, когато има такова, военните не се придържат към него. Те ни нападат и не се придържат към договорките на примирието. Надяваме се, че нещата ще се подобрят и Бог ще даде победа на нашата армия."

Споразумението за примирие бе прието от американския държавен секретар Кери и руския външен министър Сергей Лавров след 13-часови преговори през изминалия уикенд. Към него се придържат както сирийската армия под командването на президента Башар Асад, така и бунтовниците. От споразумението са изключени единствено радикалните групировки "Ислямска държава" и "Ан Нусра".

От руското външно министерство обявиха, че че Русия и Съединените щати ще изградят общ военен операционен център, за да координират въздушните си удари срещу въпросните терористични организации. Властите в Москва обявиха още, че към Алепо ще бъде изпратена хуманитарна помощ веднага след влизането в сила на прекратяването на огъня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сара Джесика Паркър ще пее в следващия си филм
Сара Джесика Паркър ще пее в следващия си филм
Джордж Клуни разкри военни престъпления и злоупотреби в Судан
Джордж Клуни разкри военни престъпления и злоупотреби в Судан