НОВИНИ

Специално за БНТ: Разказът на един американец, който живее до клуба в Орландо

Американецът Браян Уилямс живее на няколко пресечки от злополучния клуб "Пулс", където на 12 юни мъж предизвика най-кървавото масово убийство в историята на САЩ. 37-годишният Браян има познати, които завинаги ще останат в този клуб, където по негови думи "ходят всякакви хора". Той е твърде разстроен от случилото се, за да даде видео интервю, но се съгласи да разкаже, специално за news.bnt.bg каква е обстановката след стрелбата в Орландо и какво, според общността в града, може да е предизвикало този необясним акт на насилие.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
19:23, 13.06.2016
Чете се за: 02:19 мин.
По света
Специално за БНТ: Разказът на един американец, който живее до клуба в Орландо

Здравей, Браян. Ужасни неща се случват около теб. Радвам се, че си добре.

- Да, Фейсбук има опция да се отбележиш, когато си в безопасност. Локализират телефона ти и в момента, в който отключиш екрана се появява съобщение, че си в близост до инцидента и трябва да отбележиш, че си добре, за да може роднините ти и приятелите ти да знаят това. Така разбрахте, че съм ОК и вие - българските ми приятели.

В нощта на стрелбата беше ли в клуб "Пулс"?

- Аз живея на 5 минути от клуба. Ходили сме преди време с приятели и с приятелката ми, но миналата вечер си бях в къщи.

Имаш ли приятели, които са били в клуба и са сред жертвите?

- Все още не знам... Но имам приятели, които са имали приятели и близки там. Някои са ранени, но други все още се водят за изчезнали. Приятелите ми все още чакат да чуят имената им... Всички са много разстроени и никой не иска да говори с медиите.

Ти как научи за стрелбата?

- Съквартирантът ми се прибра и ни каза, че е имало стрелба. Не му обърнахме много внимание, защото често се стреля в клубовете в Орландо. Заспахме спокойно, но няколко часа по-късно се събудихме от прелитането на хеликоптерите над нас. Тогава разбрахме какво ужасно нещо се е случило.

Знаете ли повече за стрелеца от информацията, която достига до нас? Терорист ли е или психопат?

- Казват, че от ФБР са му задавали въпроси два пъти през последните няколко години заради негови изказвания за тероризма, но са решили, че той не представлява заплаха. Казват, че е говорил на полицаите за "Ислямска държава", докато се е бил барикадирал в тоалетните, но няма да пуснат запис на това, което е казал. Поразява ме фактът, че е купил оръжията законно и то само преди една седмица. Това говори колко добри са били проверките... В същото време баща му казва, че е видял в града, в който живее, двама мъже да се целуват и много се е ядосал. Може и това да е причината. "Ислямска държава" твърди, че е техен човек, но повечето мислим, че просто мрази гейовете.

А защо е атакувал точно този клуб?

- В Орландо има няколко гей клуба, но този е най-популярният.

Инцидентът за пореден път поставя въпроса за безконтролното притежание на оръжие в САЩ. Какво се говори в Орландо по този въпрос?

- Хората, като него винаги могат да се снабдят с оръжие, но явно проверките на правителството не са толкова добри, щом той е бил разпитван два пъти от ФБР за коментари, свързани с тероризъм и пак му е било позволено да си купи оръжие и то законно. Знаеш ли, че кандидатите за президент изказаха съболезнованията си, но бързо обърнаха станалото в аргумент, който могат да използват в кампанията си? Някои политици искат засилен контрол над притежанието на оръжия, но така достъпът до оръжия ще бъде ограничен за добрите хора. Лошите винаги ще намерят начин.

Казваш, че все още много хора се водят за безследно изчезнали, а в същото време роднините чакат да съобщят имената им. Защо се получава така?

- Разследващите се опитват да възстановят какво точно се е случило. Криминалистите са в клуба и се опитват да разберат как точно е стоял нападателят и накъде се е движел. За тази цел те трябва да са много внимателни с местенето на телата. Само мога да си представя през какво преминават тези екипи. Клубът е малък и телата сигурно са навсякъде... Да не споменавам телефоните в джобовете на хората, които непрекъснато звънят, защото роднините им се опитват да ги открият....

Подкрепата на хората по целия свят е огромна...

- Да, невероятно е желанието на хората да помогнат. Направиха много мобилни пунктове за даряване на кръв, защото нямаше за ранените. В един момент желаещите да дарят кръв се оказаха толкова много, че се наложи да помолят хората да не идват повече. Хората от квартала носеха храна и вода на всички, които даряваха кръв, защото беше много горещо вчера. Подкрепата е с невероятни размери и говори за ценностите на човечеството като цяло.

Доказва, че все още има добри хора. Моля те, напиши го това, защото по време на такива инциденти, вниманието пада върху лошата новина и никой не споменава добрите новини.

Докато хората се обединяват в такива тежки времена, злото никога няма да победи. Но трябва да запомним, че не бива да осъждаме цяла раса или вяра заради действията на един човек. Това е нещото, с което се борим тук, в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Варна - с нова инвестиционната програма
Община Варна - с нова инвестиционната програма
Френската гимназия в Пловдив с отличие
Френската гимназия в Пловдив с отличие