НОВИНИ

Среща на европейски лидери с китайския президент в Париж

Европа потърси единен подход към Китай на среща в Париж в рамките на официалното посещение на китайския държавен глава Си Дзинпин. В нея заедно с френския президент Еманюел Макрон и китайския му гост участваха германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Равностойно партньорство, беше техният призив към Пекин.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
18:12, 26.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

"Многополюсен свят" в "по-справедливи и уравновесени рамки" - към това прикани френският президент Макрон след днешната среща в необичаен формат за официална държавна визита, вмъкната в последния момент в програмата на Си Дзинпин.

Разговорите са били "градивни" и са очертали много сходни позиции, увери Макрон, но и предупреди Китай да зачита единството на Европейския съюз.

Поканените европейски лидери от своя страна призоваха към повече реципрочност в отношенията, докато китайският държавен глава се опита да разсее недоверието на европейците:

Еманюел Макрон - президент на Франция: Имаме различия, очевидно в човешката история силата върви със съперничество, но уважаваме Китай и сме решени за диалог и сътрудничество. Очевидно очакваме нашият партньор също да уважава единството на Европейския съюз и и ценностите, които той носи.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: Като европейци искаме да участваме активно в проекта за "Новия път на коприната", това изисква известна реципрочност и все още между нас има известни спорове по въпроса.
Си Цзинпин - президент на Китай: Трябва да засилим позитивната енергия. Вървим напред заедно и споделяме една и съща воля и проблеми. За да постигнем най-доброто за нас не трябва да допускаме взаимни подозрения.

Двете страни се обявиха за глобално споразумение за инвестициите между ЕС и Китай и препотвърдиха ангажиментите си за климата, за което трябва да се премине на по-висока скорост, по думите на президента Макрон. Той настоя и за ускоряване на реформирането на Световната търговска организация.

Пред предстоящата през април китайско-европейска среща на върха в Брюксел, днешните разговори бяха нов опит за единен глас пред опасенията от китайска хегемония, на фона на европейските разделения, от които Пекин се възползва. Франция вече прие хладно готовността на Италия да участва в гигантския проект на "Новия път на коприната"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските евродепутати с кампания в ЕП срещу пакета Мобилност
Българските евродепутати с кампания в ЕП срещу пакета "Мобилност"
Атанас Голомеев влиза в залата на славата на ФИБА
Атанас Голомеев влиза в залата на славата на ФИБА