НОВИНИ

Президентите на Русия, Иран, Турция искат свикване на Сирийски народен конгрес

Провеждане на Сирийски народен конгрес в Сочи като стъпка за установяване на диалог в Сирия. Тази идея са подкрепили на среща президентите на Русия, Иран и Турция. Тримата са инструктирали дипломатическите и военните си ведомства да работят по състава и датата на конгреса, съобщи Владимир Путин.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:50, 22.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Мащабните бойни действия срещу терористите в Сирия приключват, на бунтовниците е нанесен решаващ удар и вече е налице нов етап, който позволява начало на политическо регулиране на кризата, заяви Путин на срещата в Сочи. Трите страни ще продължат да работят за траен мир и стабилност в Сирия, запазване на нейния сувуренитет и територориална цялост. Турция и Иран подкрепят руската инициатива за общосирийски конгрес за национален диалог в Сочи.

Владимир Путин - президент на Русия: Става дума да съберем делегати от различни политически партии, вътрешната и външната опозиция, етническите и религиозните общности. Конгресът ще обсъди ключови въпроси от сирийския дневен ред, свързани с развитие на бъдещата държавна структура, приемане на нова Конституция, организиране на избори по нея под наблюдението на ООН.

Путин повтори, че съдбата на Сирия трябва да определят самите сирийци, както привържениците на действащата власт, така и на опозицията. Турският президент Ердоган подчерта, че предстои още работа.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Точката, до която достигнахме е важна, но не достатъчна. Жизненоважно за всички засегнати страни е да допринесат за трайно и приемливо политическо решение за народа на Сирия.

Иранският президент Хасан Рохани се обяви срещу чуждестранната намеса в Сирия и подчерта, че външно военно присъствие е допустимо само при покана от сирийското правителство.

Хасан Рохани - президент на Иран: Нашето взаимодействие на тази среща показва как трите страни с приятелство и съструдничество успяха да изкоренят корупцията, терора, сянката на Ислямска държава и нейния възход от сирийска земя и да осигурят светла и добра перспектива за тази страна.

Опозицията, която заседава днес в Саудитска Арабия за изработване на единна позиция преди преговорите в Женева другата седмица, запази искането си за начало на прехода с оттеглянето на Асад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Главчев взе правилното лично решение
Цветан Цветанов: Главчев взе правилното лично решение
До 5 години България може да стане лидер в производството на шафран
До 5 години България може да стане лидер в производството на шафран