НОВИНИ

Среща в Хамбург за Сирия

В Хамбург започва годишната среща на министрите на външните работи на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Сирия е сред основните теми, които ще бъдат обсъждани.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:13, 08.12.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Разширяване на възможностите за ефективен кризисен мениджмънт и запазване на организацията като място за постоянен диалог, особено в условията на увеличаващите се изпитания, на които са подложени свободата и сигурността в Европа. Това са приоритетите на срещата, които определи домакинът на форума - германският външен министър - Франк Валтер-Щайнмайер.

Първите дипломати ще обсъждат Сирия и Украйна, както и германската инициатива за ново споразумение с Русия за контрол на въоръжаването. Предложението на Щайнмайер е подкрепено от още 15 държави, сред които и България, а основната цел е да се избегне ескалация на напрежението в Европа.

В навечерието на срещата Щайнмайер ср срещна с руския си колега Срегей Лавров и поиска Русия да сътрудничи конструктивно в Европа и Сирия. Лавров проведе и поредния разговор с американския държавен секретар Джон Кери, в опит за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия. Нито едно от обсъжданите предложения обаче не е получило одобрението на американската и руската страна.

Междувременно сирийският президент Башар Асад заяви, че победа в Алепо ще е огромна крачка към край на военния конфликт, но добави, че загубата на бунтовниците в града няма да сложи край на войната.

Проправителствените войски продължават настъплението си в Алепо и изтласкват бунтовниците. Те предложиха 5-дневно примирие за изтегляне на цивилните граждани от зоната на конфликта. Инициативата получи одобрението на западните сили, но беше отхвърлена от сирийските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на протест заради смяна на начален учител в средата на срока
Родители на протест заради смяна на начален учител в средата на срока
Хонконг е очакваният нов грипен вирус
"Хонконг" е очакваният нов грипен вирус