НОВИНИ

СС на ООН се събира утре заради химическата атака в Сирия

Утре Съветът за сигурност на ООН ще заседава по въпроса за днешната химическа атака в сирийската провинция Идлиб. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права при въздушно нападение с боен отровен газ в град Хан Шейхун, са загинали 58 души, сред които 11 деца. Десетки са пострадали. Смята се, че атаката е извършена от руски или сирийски самолети. Москва и Дамаск отричат да са отговорни.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:22, 04.04.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи, че събира и анализира факти за нападението срещу Хан Шейхун, което е станало рано сутринта. Обстрелвани са с ракети и болниците, в които са откарани пострадали. Симптомите - световъртеж и гадене, говорят, че е използван боен отровен газ, вероятно зарин, смятат от Сирийския център за наблюдение на човешките права. СС на ООН ще обсъди ситуацията утре от 17 ч. българско време.

Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН за Сирия: Станалото тази сутрин е ужасяващо. Съветът за сигурност ще заседава, за да се установи ясно отговорността.

Турция обвини Дамаск в нарушение на правилата на ООН за химическите оръжия. Френският президент Франсоа Оланд също обвини армията за нападението в района, който е контролиран от бунтовници. Външните министри на Великобритания и Германия настояха за разследване.

Борис Джонсън, външен министър на Великобритания: Както каза и Зигмар Габриел, ако се докаже, че нападението е извършено от режима на Асад, значи това е военно престъпление.

Сирийски военни, цитирани от Ройтерс и Франс прес, твърдят, е правителствената армия не използва химическо оръжие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 мъртви лешояди са открити до сега в Кресненското дефиле
17 мъртви лешояди са открити до сега в Кресненското дефиле
В Референдум - от какво е продиктувано повишението на природния газ?
В "Референдум" - от какво е продиктувано повишението на природния газ?